28. MAJA VELIKA ZABAVA ZA DJECU I MLADE- DJEČIJI FESTIVAL FUTUREA PONOVO U GORAŽDU  

Goražde će i ove godine biti domaćin popularnog dječijeg festivala Futurea. Ovaj Festival održan je prošle godine po prvi put u našem gradu i pokupio je simpatije brojnih posjetilaca koji su bili oduševljeni sadržajima.

Sigurno je da će ovaj po mnogo čemu jedinstven Festival i ove godine biti veoma posjećen. Kako je rečeno na završnom sastanku Organizacionog odbora koji je održan danas, 10 škola iz Goražda i regije najavilo je svoju posjetu, odnosno preko 1200 učenika će posjetiti Festival.

Festival se ove godine održava u utorak 28. maja na istoj lokaciji kao i prošle godine ( Most Alije Izetbegovića, ul. Zaima Imamovića i Omladinska ulica). U naš grad dolazi 150 volontera iz Holandije, a bit će postavljeno 20 šatora, kao i centralna bina.

U sklopu programa će biti upriličena ceremonija otvaranja Festivala, a nakon same ceremonije otvorit će se brojne radionice koje će biti upriličene za sve uzraste od najmlađe djece do učenika srednjih škola.

U sklopu programa bit će postavljeno nekoliko zona i to:  zona pustolovina u sklopu kojeg će biti postavljen princezin dvorac na napuhavanje, holandski dvorac na napuhavanje, sanke, toranj na napuhavanje i veliki toranj za penjanje. Potom biće postavljena zona kreativnosti (ukrašavanje majica, pravljenje privjesaka, crtanje kredom, pravljenje narukvica), zona ljepote ( pletenje kose, privremene tetovaže, lakiranje noktiju, šmikanje), zona za muziku i ples ( fleš mob, plesanje, sviranje sa djembe instrumentom, limbo). Također dio programa bit će i zona teatra ( foto kabina, predstava, maskota Fanky, maskota Nadja, mađioničar, klovnovi), zoma za sport i igrice (veliki twister, vuča konopca, muzičke stolice, igra hvatanja riba, bacanje lopte, igra ”ljute ptice”, te kutak za hranu (šećerna vuna, kokice, pofferthjest (tradicionalni holandski slatkiš).

Sadržaji su prema riječima organizatora namjenjeni za sve uzraste djece i mladih, a očekuje se veliki broj djece iz Goražda i okolnih općina/opština iz regije. Ovom prilikom Organizacioni odbor je pozvao sve zainteresovane da posjete Festival, jer sigurno je da će taj dan biti veoma poseban interesantan za sve posjetioce.