Geografski položaj

U središnjem gornjem toku rijeke Drine nalazi se Goražde, jedan od najljepših gradova u ovom dijelu naše zemlje i prijeratno privredno, administrativno i kulturno središte cijele Gornjedrinske regije.

Grad Goražde je administrativni i kulturni centar Bosansko-podrinjskog kantona, smješten na obali rijeke Drine u središtu njenog gornjeg toka, na istočnim obroncima planine Jahorine, na nadmorskoj visini 345m što uslovljava blagu kontinentalnu klimu, kratke zime i topla duga ljeta. Grad Goražde se prostire na površini 248,8 km 2 a grad okružuju uzvišenja Mišjak na juogzapadu, Biserna na jugoistoku, Samari na jugu, Gubavica na zapadu i Površnica na sjeveru. Između ovih lijepih šumskih predjela, prkosno i nekada plahovito protječe ljepotica Drina. Dolina Drine je bila glavna raskrsnica, odnosno saobraćajna arterija na području istočne Bosne. Važan je to put za Primorje, Srbiju, Crnu Goru, dobra veza sa Sarajevom i drugim krajevima. Kao trgovačko naselje Goražde se spominje 1379. godine kada se trgovalo sa Dubrovnikom i kada su Dubrovčani imali svoje ispostave na svim važnijim drumovima u ondašnjoj Bosni, pa je takva ispostava postojala i na mjestu današenjeg Goražda.

Veći značaj Goražde dobija 1958. godine kada je izgrađen put Goražde-Tjentište-Čemerno-Gacko-Dubrovnik. Prije rata, a prema popisu stanovništva iz 1991. godine grad Goražde je imao 37.505 stanovnika, a na području grada Goražde danas živi oko 32 000 stanovnika.