Skip to content
XVI KULTURNO-KNJIŽEVNA MANIFESTACIJA DANI ISAKA SAMOKOVLIJE POČINJE SUTRA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 14 Januar 2020 08:52

I ove godine u organizaciji JU Centar za kulturu Goražde, Gradske uprave Grada Goražda, te Jevrejske zajednice BiH održaće se XVI po redu manifestacija Dani Isaka Samokovlije ''Sunce nad Drinom Goražde-Sarajevo-Fojnica 2020.'' u spomen na velikog književnika, porijeklom iz Goražda Isaka Samokovliju.

Šesnaestom po redu manifestacijom obilježava se 131 godina od rođenja i 65 godine od Samokovlijine smrti. Samokovlija je rođen u Goraždu, a Fojnica i Sarajevo su mjesta njegovog stvaralačkog rada koji je i spona između tri grada u kojima će se dešavati dijelovi ovogodišnjeg programa.

Tim povodom jučer je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj su predstavljeni programski sadržaji ove manifestacije. Kako je rečeno na press konferenciji na kojoj su se novinarima obratili predsjednik Organizacionog odbora manifestacije dr.sci. Muhamed Ramović, direktor JU Centar za kulturu Murat Fejzić, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović sa kojim organizator ''Isakovih dana'' Centar za kulturu Goražde ima višegodišnju saradnju, te dr.sci Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju u Jevrejskoj zajednici BiH i stalni član Organizacionog odbora manifestacije.

''Centar za kulturu Goražde već šesnaest godina organizuje manifestaciju posvećenu bosanskohercegovačkom pripovjedaču i humanisti, doktoru Isaku Samokovliji. Mi smo povlašteni što smo domaćini ovih događaja kojima se slavi njegovo stvaralaštvo.'' – istakao je Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu.

I gradonačelnik Goražda, dr.sci Muhamed Ramović je sa zadovoljstvom je govorio o manifestaciji kojom, kako je rekao, Goražde na primjeren i dostojanstven način čuva sjećanje na velikog pripovjedača koji je, istaknuto je na pressu, čvrstim nitima bio vezan za grad na Drini – ''Niko kao Samokovlija nije pisao o Goraždu i Drini. Sa puno ljubavi, sa emocijama koje su i danas za sve nas u Goraždu i inspiracija i obaveza. Mi ovom manifestacijom potvrđujemo da je Samokovlija naš cijenjeni sugrađanin čija su djela i poruke iz njih uvjek prisutni među nama. Isak je tu, među nama, i kao pisac i kao liječnik, jer podsjećam, Dom zdravlja u Goraždu nosi njegovo ime.''

Manifestacija će zvanično početi u srijedu u 11 sati, polaganjem cvijeća pred bistu dr. Isaka Samokovlije, u krugu Doma zdravlja koji nosi ime svjetski poznatog humaniste i književnika.

Podsjećamo, nakon polaganja cvijeća pred bistu dr. Isaka Samokovlije, u Maloj sali Centra za kulturu, u 12 sati počeće program u kome su planirani književno – scenski performans “Drina je za mene jedan od najdubljih doživljaja” i tri predavanja vezana za književni opus i ljekarski rad Isaka Samokovlije – kazali su na press konferenciji predstavnici goraždanskog Centra za kulturu.

Ova se manifestacija nastavlja u februaru raspisivanjem javnog poziva za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola vezanih za Samokovlijin životni i stvaralački opus koji će, tradicionalno, biti i teme kviza znanja za osnovce i srednjoškolce iz BiH.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009