14. MAJA U GORAŽDU ĆE SE OBILJEŽITI DAN SJEĆANJA NA UBIJENU DJECU U GORAŽDU 1992.-1995.

I ove godine u Goraždu će se obilježiti 14. maj- Dan sjećanja na ubijenu djecu u Goraždu 1992-1995. godina. Riječ je o značajnom datumu kojeg je na inicijativu Udruženja Istina za Goražde i vijećnika Amara Imamovića usvojilo i Gradsko vijeće Goražde, kao sjećanje na djecu koja su stradala tokom rata 1992-1995. u Goraždu.

Ovo je druga godina kako se ovaj datum prigodnim programskim sadržajima obilježava u našem Gradu.

Tim povodom danas je u Gradskoj upravi Goražde održan završni sastanak Organizacionog odbora koji je bio zadužen za kreiranje programskih sadržaja. Kako je rečeno na sastanku Organizacioni odbor priveo je kraju pripreme i programski sadržaji su spremni.

Program obilježavanja započet će polaganjem cvijeća na Spomen obilježju ubijenoj djeci 1992.-1995. na platou ispred JU Centar za kulturu Goražde. Cvijeće će položiti delegacije Grada i Kantona sa gostima. Nakon toga na mostu Alije Izetbegovića i platou Centra za kulturu bit će izveden performans ”U  tvoje ime govorim” u kojem će ućešće uzeti 151 dijete iz goraždanskih osnovnih i srednjih škola, OMŠ Avdo Smailović i djeca iz predškolskih ustanova Sunce i Zvjezdice.

”Organizacioni odbor je svoj zadatak do kraja uradio. U pripremu programa učešće su uzele naše ustanove i škole. Ovo je već druga godina kako obilježavamo ovaj datum. Željeli smo da imamo i taj datum koji simbolizira sve ono što se desilo u ovom gradu, ali i da čuvamo sjećanje na svu djecu koja su ubijena u ratu.”- rekao je ovom prilikom u izjavi za medije Gradonačelnik Ernest Imamović

”Ministarstvo za obrazovanje mlade  nauku kulturu i sport je podržalo ovu manifestaciju kroz učešće svih osnovnih i srednjih škola koje učestvuju u performansu koje nosi naziv ”U tvoje ime govorim”. Oko 151 učenik će direktno učestvovati u performansu, gdje će se na dostojanstven način odati počast ubijenoj djeci Grada Goražda. Performans je pripremila naša nastavnica Senada Aleta kojoj dugujemo veliku zahvalnost ”- naglasio je u izjavi direktor Pedagoškog zavoda Goražde Admir Kurtović

Na kraju sastanka upućena je molba svim građanima da u vrijeme početka izvođenja performansa 14.05.2024. u 12:00h na nekoliko minuta obustave kretanje preko Mosta Alija Izetbegović kako bi omogućili da se performans izvede onako kako je i planirano, a obustava kretanja pješaka bit će najavljena i nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U nastavku možete pogledati PROGRAM 14. maj- 2024