Skip to content
UČESNICI ''MARATONA MIRA'' KRENULI IZ GORAŽDA PREMA MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 09 Juli 2019 16:46

Nakon Goraždanskih planinara prema Memorijalnom centru u Potočarima krenuli su i učesnici Maratona mira kroz enklave Goražde – Žepa – Srebrenica. Pomenuti maraton posvećen žrtvama genocida u tzv. zaštićenoj zoni UN-a, koji će i ove godine povezati nekadašnje „zaštićene zone“ UN-a Goražde, Žepu i Srebrenicu, organizuje Atletski klub "Goražde" uz podršku Vlade BPK, Grada Goražda i kompanije Prevent.

''Maraton mira'' startao je sa platoa kompleksa Memorijalne šume 8372 sa Posestre kod Goražda, a tokom prolaska kroz Goražde učesnici su položili cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj i nastradaloj djeci u periodu 1992. – 1995. godine, Goražde - Grad heroj svojim braniocima. Maraton se kreće stazom Goražde – Ustiprača – Rogatica - Borike – Žepa, gdje će učesnici nakon odavanja počasti poginulim stanovnicima Žepe odmoriti, nakon čega nastavljaju prema Srebrenici.

Učesnike ''Maratona mira'' na platou Spomen obilježja ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. godine jutros je dočeka gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović koji je sa učesnicima položio cvijeće, te im poželio mnogo uspjeha i sreće, ali i pohvalio njihove napore da doprinesu miru i obavezi sjećanja.

Obzirom da su planinari našeg grada u nedjelju ispraćeni na Marš mira koji je jučer krenuo iz Nezuka prema Potočarima, kako bi odali počast nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović zajedno sa uposlenicima Gradske uprave sutra će se priključiti Maršu mira, te na taj način odati počast nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

Marš mira je pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica).

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009