Skip to content
U APRILU SVEČANOST OTVARANJA ZGRADE SOCIJALNOG STANOVANJA U RASADNIKU PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 05 Februar 2019 16:17

U sklopu Regionalnog stambenog programa (RSP) multidonatorskog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a implementatori su bh. institucije, u naselju Rasadnik u toku su završni radovi na izgradnji zgrade socijalnog stanovanja, čijom će izgradnjom biti obezbijeđeno 20 stambenih jedinica za socijalno ugrožene i raseljene porodice sa područja našeg Grada.

Tim povodom gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović danas je sa saradnicima posjetio radove na izgradnji pomenute zgrade koju gradi firma GP Drina Goražde.

Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinjavanje za 5 400 porodica u Bosni i Hercegovini, odnosno oko 14 000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion Eura, a učešće naše Države iznosi oko 15 miliona Eura. Glavni donator programa je Europska unija, a značajno finansijsko učešće ostvarile su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih. Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi (OSCE).

O važnosti izgradnje zgrade u naselju Rasadnik, te da je Gradska uprava osigurala parcelu, potrebnu dokumentaciju i komunalne priključke za izgradnju pomenute zgrade govorio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije – ''Evo još jednom smo u obilasku radova na izgradnji zgrade socijalnog stanovanja u naselju Rasadnik, gdje ćemo u mjesecu aprilu organizovati i svečano otvaranje i time smjestiti 20 socijalno najugroženijih porodica koje su bodovane nakon raspisivanja Javnog poziva od strane Gradske uprave. Rješenja nisu trajna, oni će koristiti stanove dok su živi ili njihovi članovi porodice. Veličina stanova je od 32m2 do 68 m2. Radovi se privode kraju i mislim da smo sa ovom zgradom uljepšali ovaj dio grada i usrećili porodice koje su dugo čekale da dobiju krov nad glavom. Uskoro se raspisuje Javni poziv za gradnju još 5 zgrada na području Goražda, prije svega to su dvije zgrade ovdje u Rasadniku, jedna u naselju Splavište, jedna u ul. Salih bega Kuljuha, gdje će se rušiti postojeće barake i peta zgrada biće rejonstrukcija JU Dom za stara i iznemogla lica. Osim gradnje ovih zgrada predviđeno je utopljavanje i rješavanje krovova 10 zgrada u ul. M. Tita i adaptaciju zgrade Balkan 2, tako da što se tiče kolektivnih centara, mi planiramo da do kraja 2019. i početka 2020. godine riješimo sve kroz smještaj porodica u pomenute zgrade koje ćemo graditi. Ove projekte realizujemo zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, kao i sa našom Vladom BPK.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009