Skip to content
POČINJU RADOVI NA IZGRADNJI PREČISTAČA OTPADNIH VODA U NASELJU BOGUŠIĆI PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 03 Oktobar 2018 14:54

Nakon što je završena izrada projektne dokumentacije za izgradnju prečistača otpadnih voda za naselje Bogušići danas su na pomenutom lokalitetu i zvanično počeli radovi na realizaciji ovog projekta.

Riječ je o veoma bitnom projektu kojim će se riješiti problem otpadnih voda u naselju Bogušići koji finansira Vlada Češke putem Razvojne agencije Češke. Grad Goražde je već ranije aplicirao sa projektom prema  Ambasadi Češke i Razvojnoj agenciji Češke i projekat je naišao na razumjevanje.

Obzirom da su započeli radovi u Mjesnoj zajednici Bogušići ovo naselje danas je posjetio gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima koji je u izjavi za medije istakao – ''Naime, po ugovoru iz 1991. godine u sporazumu koji je potpisan sa HE Višegrad  jasno je naglašena obaveza HE Višegrad  koju treba da ispuni prema ovoj lokalnoj zajednici, a to je sufinansiranje ovog projekta. Mi smo aplicirali Ambasadi Češke i Razvojnoj agenciji Češke i naišli smo na razumjevanje jer su nam  odobrili jeda manji projekat čija realizacija počinje danas, a riječ je o izgradnji kolektora u naselju Bogušići. Vrijednost ovog projekta je 140.000,00 KM, gdje će se na 100 m2 uraditi prvi kolektor u koji će se priključiti 80 kuća nakon čega ide druga faza čime će Bogušići biti prvi od ruralnih mjesnih zajednica koja će riješiti ovaj problem. Imamo urađen i projekat za izgradnju kolektora Berič – Mravinjac ali čekamo da prođu sve potrebne faze i mislim da će to biti vrlo važno za područje kako beričke kotline, tako i za ilovačku kotlinu. Također, mi imamo i projekat za MZ Sadba. Ako želimo u EU moramo početi rješavati probleme otpadnih voda i sve ono što bi na bilo koji način ugrozilo naše vodno područje. Mi smo obezbijedili potrebnu dokumentaciju dok je sredstva obezbjedila Češka vlada preko svoje Razvojne agencije. Izvođač je firma Kaja Company d.o.o. Goražde i rok je 60 dana od dana uvođenja u posao, a radovi počinju danas.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba