Skip to content
MOJA IT KARIJERA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 15 Maj 2018 10:13

Izvještaj evropske komisije predviđa da će EU tržištu do 2020. nedostajati 900.000 softverskih inžinjera. Tržište unutar BiH trenutno pokazuje potrebu za 25.000 programera. Postojeće kompanije u BiH imaju gotovo neograničen potencijal za otvaranje novih radnih mjesta. Cijeli region suočava se sa odlivom IT kadrova u inostranstvo. Tim povodom u Gradu Goražde održava se obuka na temu  ‘’Moja IT Karijera’’.

Nešto više o tome u izjavi za medije kazao je prof. dr Srđan Nogo: ’’ Sva ozbiljna istraživanja u EU potvrdila su da u narednom periodu će trebati  preko 900 000 edukovanih programera u IT industriji. Taj trend se prebacio i na BiH. Mi trenutno  potražujemo oko 20 000 stručnjaka. Ovo je jedan od projekata  koji na neki način pokušava mladim ljudima da kroz tradicionalan način predavanja, odnosno kroz jedan cilj  odnosno proizvod koji je proistekao  kroz ovaj  projekat a to je online I learning platforma za učenje programskog jezika Java  koji je jedan od najzastupljenijih programski jezika danas u svijetu. Što se tiče mladih kao mladih mene raduje da na ovih deset općina kojim se projekat implementira da su 80-90 % mladi između 18-24 godine, a tih stručnjaka najviše nedostaje. To znači da kroz unaprijeđenje svojih vještina kroz učenje programskih jezika čije izučavanje traje otprilike oko godinu dana možemo da utičemo na mlade da ne odlaze sa ovih prostora, nego da ostaju ovdje. IT programmer se postaje bar što se tiče ovog projekta tako što će polaznici radionica da se konektuju na određenu I learning platformu koja je u fazi razvoja, u naredna dva tri mjeseca biće im pružena prilika da se konektuju na platformu i da u narednih 5-6 mjeseci  prođu osnove programskog  jezika Java i da se osposobe za osnovne početničke korake u ovoj IT industriju. Poslije dobijaju certifikat I idu na tržište rada u privatni sektor.’’

Cilj projekta je pružanje obuka i stvaranje baze znanja za rad u IT sektoru, sa ciljem povećanja kvalifikovane radne snage, te stvaranje mogućnosti za kvalitetno zapošljavanje u ovoj oblasti. Projektom se planira stvaranje digitalne baze sa predavačkim materijalom kao resursa za samostalno učenje i nakon završetka projekta, te stvaranje osnova za samoodrživost ove inicijative. Projektom se također planira uticati na svepriustna ograničenja u rastu IT sektora,  koji proizilaze iz nedostatka kvalifikovanog osoblja. Projekat je podržala Vlada Ujednjenog kraljevstva sredstvima UK aid-a, a kroz program Podrška reformama BiH.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba