Skip to content
GRAD GORAŽDE NASTAVLJA PRUŽATI POMOĆ U ZAPOŠLJAVANJU KROZ DODJELU KREDITNIH SREDSTAVA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 13 Mart 2018 13:24

Na osnovu odluka o dodjeli kreditnih sredstava iz Namjenskog depozita Grada Goražda u cilju bržeg zapošljavanja koje je na 8. redovnoj sjednici donijelo Gradsko vijeće Grada Goražda, u Maloj sali Gradske uprave danas je organizovano potpisivanje ugovora o korištenju ovih sredstava u cilju bržeg zapošljavanja na području grada Goražda, odnosno na ime zadržavanja postojećih radnih mjesta.

Ugovore su danas potpisali gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović i vlasnici firmi (''BIRO TEHNIKA'' d.o.o, UR fast food ''BRZOGRIZ'', OR ''ROT – VELER'', TR ''PARK'', SPP ''MALINJAK ANDRIĆ'' i ''MAGNUM'' d.o.o.). Osobe koje su zaposlene u pomenutim firmama, a zahvaljujući pomenutom kreditu zadržaće postojeće radno mjesto. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 48.000,00 KM kojima će se korisnici kredita obavezati da zaposle odnosno zadrže u radnom odnosu radnike sa kojima imaju zaključen ugovor o radu najmanje dok traje otplata kredita.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i predsjednik Kreditnog odbora Gradskog vijeća Grada Goražda Adis Mujagić koji je ovom prilikom naglasio da odobravanjem pomenutih kreditnih sredstava Grad Goražde brine o svojim privrednim subjektima i na ovaj način im pomaže.

Obzirom da su privredni subjekti zadovoljni i da se dodjela ovih sredstava pokazala opravdanom, Gradska uprava ubrzo raspisuje novi Javni poziv naglasio je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ''Danas smo potpisali 6 ugovora vrijednosti 48.000,00 KM sa šest subjekata gdje su dobili po 8.000,00 KM za zadržavanje postojećih radnih mjesta. Obzirom da su svi zadovoljni i da se dodjela ovih sredstava pokazala opravdanim mi vrlo brzo raspisujemo novi Javni poziv i u narednom periodu mi ćemo biti na usluzi privrednim subjektima. Mi imamo 320.000,00 KM deponovano na računu i oni trebaju da ispune uslove kako bi mogli dobiti sredstva. Ovaj kredit je vrlo povoljan i ono što je važno napomenuti jeste da Grad Goražde ne uzima nikakvu kamatu, već dio svojih usluga naplaćuje banka što čini kredit najpovoljnijim. Mi ove kredite dodjeljujemo u kontinuitetu, a Gradsko vijeće daje konačnu odluku uz provedene procedure. Uglavnom svi su odgovorni i svi vraćaju svoje kredite. Jeste da malo duže traje procedura, ali u narednom periodu gladati da je skratimo bar na dva mjeseca.''

U ime TR „PARK“ riječi zahvalnosti prilikom potpisivanja današnjeg ugovora uputio je Emir Kuljuh – ''Prvi put koristim ova sredstva i ovom prilikom bi se zahvalio Gradskom vijeću i gradonačelniku Muhamedu Ramoviću. Meni će ova sredstva sigurno mnogo značiti za obrt kapitala i ono što bih želio naglasiti jeste da je procedura malo duga puno se čeka, a jeste da su uslovi mnogo bolji i povoljniji nego kod komercijalnih banaka i u budućnosti bi bilo dobro da se procedura smanji na što manji mogući rok.''

Ovo je još jedna u nizu mjera koje provodi Grad Goražde, a koja treba da doprinese zapošljavanju, odnosno zadržavanju postojećih radnih mjesta, te pokazatelj opredjeljenosti naše lokalne zajednice da ulaže u svoje kapacitete i razvija privredu.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba