Skip to content
ODRŽAN SASTANAK ORGANIZACIONOG ODBORA MANIFESTACIJE ''DANI ISAKA SAMOKOVLIJE – SUNCE NAD DRINOM'' PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Nedjelja, 07 Januar 2018 10:51

Veliki književnik i humanista, dr.Isak Samokovlija i njegovo djelo nastavljaju da traju i kroz manifestaciju pod nazivom „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ zahvaljujući prije svega goraždanskom Centru za kulturu, koji je njen organizator, uz pokroviteljstvo Grada Goražda i resornog kantonalnog ministarstva.

O sadržaju ovogodišnje, četrnaeste po redu manifestacije razgovarano je na sastanku Organizacionog odbora. Manifestacija koja na jedinstven način povezuje Goražde, Sarajevo i Fojnicu, mjesta u kojima je Samokovlija kao ljekar radio i stvarao književna djela, počinje 15. januara. Pred bistu velikog pripovjedača koja se nalazu u krugu goraždanskog Doma zdravlja koji nosi Samokovlijino ime, biće položeno cvijeće.

Istog dana, u holu Centra za kulturu posjetioci će moći da vide izložbu plakata sa naslovnicima iz Samokovlijinih djela koja je dar Jevrejske zajednice u BiH, gradu Goraždu. U nastavku programa, u Maloj sali Centra za kulturu vidjećemo kratku predstavu – dramatizaciju Samokovlijine pripovjetke ''Mirjamina kosa'' u izvedbi dramske sekcije OŠ ''Fahrudin Fahro Baščelija'', a potom i hor OŠ ''Husein ef. Đozo'' koji će se predstaviti sefardskim pjesmama i sevdalinkama. Tradicionalno, u okviru ovog dijela programa, svoje pooetske radove vezane za Goražde i Drinu, govoriće članice i članovi književnog kluba ''Isak'' koji djeluje pri Centru za kulturu.

Manifestacija će biti nastavljena u februaru, kada će Centar za kulturu raspisati javni poziv za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola na teme koje opserviraju stvaralaštvo Isaka Samokovlije. U proljeće ove godine biće održan Kviz znanja o životu i djelu Isaka Samokovlije, planirana je i izložba likovnih djela nastalih u goraždanskoj likovnoj koloniji a trebala bi da bude postavljena u Fojnici i Sarajevu.

Na održanom sastanku organizacionog odbora ponovno je aktuelizirana inicijativa za uspostavljanje nagrade ''Isak Samokovlija'' za prvu, neobjavljenju zbirku pripovjedaka. Kako ova nagrada, odnosno njeno ustanovljenje i realizacija kompletne inicijative zahtjeva učešće i zvaničnih institucija vlasti i kulture iz Goražda, BPK Goražde, federalnih institucija, sarajevskog kantona i opštine Fojnica , dogovoreno je da se iniciciraju sastanci sa predstavnicima ovih institucija i opština, kako bi se one značajnije uključile i u organizaciju i realizaciju kompletne manifestacije, uključujući i njen finansijski dio.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba