Skip to content
JOŠ JEDNA ZGRADA U GRADU GORAŽDU DOBILA NOVI IZGLED PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 30 Novembar 2017 21:25

Povodom završetka radova na uređenju zgrade u ulici Zaima Imamovića danas je organizovana svečanost kako bi se ozvaničio završetak radova u okviru kojih je urađena rekonstrukcija fasade i zamjena vanjske stolarije na poslovnoj zgradi u vlasništvu Grada Goražda.

Riječ je o projektu uređenja poslovne zgrade, to jeste uređenja fasade i zamjene stolarije, kojim će se postići energetska efikasnost, odnosno osigurati ušteda toplotne energije za korisnike, a samim tim je i zgrada dobila mnogo ljepši izgled. Ukupna vrijednost projekta je 40.547,00 KM. Radove na saniranju fasade izvodila je firma Goraždestan d.o.o. Goražde, dok je zamjenu vanjske stolarije radila firma ''HDI'' d.o.o. Sarajevo. Pomenuti projekat finansirao je Grad Goražde.

Govoreći o projektu gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović je istakao – ''Grad Goražde ima svoje poslovne prostore od kojih na osnovu najmnine zarađuje određena sredstva koja akumuliramo i na osnovu Programa ulažemo ih u rekonstrukciju naših objekata. Ovoga puta opredijelili smo se za ovu zgradu u ulici Zaima Imamovića, gdje smo u sklopu projekta uredili fasadu i zamijenili stolariju što smatramo da je opravdano, jer ovdje je smještena državna agencija koja svaki mjesec plaća kriju. Ukupna vrijednost ovog projekta je 40.547,00 KM, i drago mi je da su rokovi ispoštovani, a izvedenim radovima smo također zadovoljni. Drago mi je što je danas ovdje direktor i vlasnik firme MIG iz Njemačke, gdje se na radovima u ovoj zgradi upravo primjenio njihov novi sistem izolacije odnosno farba ove kompanije, koji su baš Goražde odabrali kao prvi grad za ulazak na tržište u BiH.''

O tehnolgiji kompanije MIG i saradnji sa Gradom Goražde u izjavi za medije govorio je generalni direktor i vlasnik ove kompanije Wolfgang Bonder – ''Mi se radujemo da smo prvo izvođenje radova sa našom tehnologijom upravo izveli u Gradu Goraždu. Naša tehnologija je tehnologija duplih hibridnih membrana koje čine zidove potpuno suhim i na taj način omogućuju jedan boravak u komfornoj klimatizovanoj atosferi. Naša tehnologija funkcioniše tako da isušuje zidove i zidovi premazani sa Migom su idealno suhi, zato su i izvanredni izolator, jer najbolji izolator je suh zid. S obzirom da je zid idealno suh onda je ljeti unutra prijatno hladno, a zimi prijatno toplo, tako da se boravi u jednoj komfornoj klimatizovanoj atosferi uz minimalnu upotrebu klima uređaja. Mi smo započeli saradnju sa Gradom Goražde zato što je Gradonačelnik Ramović pokazao interesovanje za primjenom novih tehnologija i mi smo veoma sretni da možemo sa gosp. Ramovićem i u Goraždu da započnemo primjenu novih tehnologija. Gradonačelnik Ramović je zainteresovan da objekte koji su urađeni u Njemačkoj i koje je u Njemačkoj vidio da na neki način prenese u Goražde i BiH i da objekti u Goraždu i BiH liče na objekte u Njemačkoj.''

Obzirom da je prilikom izvođenja radova na pomenutoj zgradi u ulici Zaima Imamovića primjenjena tehnologija kompanije MIG iz Njemačke današnjoj svečanosti prethodio je sastanak gradonačelnika dr.sci. Muhameda Ramovića sa generalnim direktorom i vlasnikom ove kompanije Wolfgangom Bonderom koji je održan u Maloj sali Gradske uprave na kojem je razgovarano o nastavku saradnje i primjene ove tehnologije na području Grada Goražda.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba