Skip to content
BZK ''PREPOROD'' DODIJELIO PLAKETU GRADONAČELNIKU GORAŽDA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Nedjelja, 12 Novembar 2017 21:37

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture ''Preporod'' iz Dubrovnika sinoć je u hotelu Petka u Dubrovniku održana Smotra folklora i prijateljstva, koja se organizuje jedanaestu godinu za redom, a kojom se nastoji ostvariti stalna veza bošnjaka Dubrovnika sa tradicijom i kulturom svoje matične države BiH.

Na početku programa predstavljena je knjiga ''Krik do neba'' autora Kemala Tursunovića – Zmaja, nakon čega je uslijedila Smotra folklora i prijateljstva u okviru koje su nastupili gosti iz BiH, Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde, KUD ''AZOT'' iz Vitkovića, VIS Behar iz Goražda, Ženski Hor Centra za kulturu Goražde, KUD ''Blagaj'' iz Blagaja, BZK ''Preporod'' iz Zenice, KUD ''Karaula'' kod Travnika, te domaćini Mješoviti zbor ''Dubrovački Zumbuli'' iz Dubrovnika sa mnoštvom zanimljivih tačaka koje mnogobrojne goste nisu ostavile ravnodušnim.

Pored učesnika Smotre folklora i prijateljstva na poziv organizatora sinošnjoj svečanosti prisustvovala je delegacija Grada Goražda koju su činili vijećnici Bajro Obuća, Avdo Mirvić, direktor Centra za kulturu Murat Fejzić, na čelu sa  gradonačelnikom Goražda dr.sci. Muhamedom Ramovićem koji je  prilikom obraćanja istakao – ''Dragi prijatelji, dragi Bošnjaci, Dubrovčani, iskrena je čast i zadovoljsto večeras biti sa vama. Naši mladi iz Goražda kao i druge grupe koje dolaze iz BiH u sklopu Smotre folklora će predstaviti kulturu i tradiciju BiH. Ovom prilikom želimo odati počast i svima onima koji su poginuli u domovinskom ratu, a borili su se za slobodu i bolju budućnost svih nas. Bićemo sretni da vas ugostimo u Goraždu, te na taj način produbimo naše veze i uspostavimo još jače odnose.''

Prilikom obraćanja predsjednik BZK ''Preporod'' Izet Spahović se zahvalio svi učesnicima Smotre folklora i prijateljstva kao i članovima delegacija gradova iz BiH, dodajući kako su Bošnjaci u Dubrovniku svojim srcima i mislima u stalnoj vezi sa svojom domovinom, jer to je neraskidiva veza koja se prenosi i na buduće generacije.

Riječi dobrodošlice u Grad Dubrovnik zaželio je gradonačelnik Mato Franković, dok su se u sklopu svečanosti obratili i gosti iz BiH, načelnik Općine Travnika Admir Hadžiemrić, pomoćnik Ministra civilnih poslova BiH Suad Džafić, te pomoćnik Načelnika Općine Srebrenik Nermin Tursić, kao i glavni imama MIZ Dubrovnik Salkan ef. Herić.

U sklopu svečanosti dodjeljene su plakete za izuzetan doprinos u razvoju Bošnjačke zajednice kulture ''Preporod'' iz Dubrovnika, a među dobitnicma plakete bio je i gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji kako je istaknuto na sinošnjoj svečanosti daje ogroman doprinos održavanju veza bošnjačke zajednice iz Dubrovnika sa Goraždem.

Treba istaći da iako nisu formalno bratimljeni gradovi, Goražde i Dubrovnik imaju jaku i neraskidivu vezu.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba