Skip to content
OTVORENA XIV PRIVREDNO-KULTURNA MANIFESTACIJA ‘’DANI JABUKE’’ GORAŽDE 2017. PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 12 Oktobar 2017 14:33

U organizaciji Udruženja ''Dani jabuke'' na platou Gradske dvorane ''Mirsad Hurić'' danas  je svečano  otvorena XIV privredno-kulturna manifestacija ''DANI JABUKE'' Goražde 2017.

Otvaranju Sajma prisustvovao je veliki broj zvaničnika i posjetilaca, a njih je najprije pozdravio i poželio im dobrodošlicu predsjednik UKPM ''Dani jabuke'', Mirsad Hubanić koji je u svom obraćanju podsjetio na značaj Sajma koji okuplja izlagače iz BiH i regiona, a koji je postao prepoznatljiv širom BiH i van njenih granica. On je istakao da je ovaj sajam rezultat višegodišnjeg rada i iskustva, te posebnu dobrodošlicu uputio svim izlagačima i posjetiocima sajma.

O značaju sajma govorio je i prof.dr. Mirsad Kurtović predsjednik Skupštine UKPM ’’Dani Jabuke’’ ujedno i profesor na Poljoprivredno-prehrambenom  fakultetu u Sarajevu, te dekan Poljoprivredno-prehrambenog  fakulteta prof.dr.  Zlatan Sarić.

Prisutnima su se obratili i mnogi zvaničnici, među kojima i gradonačelnik  Goražda dr. sci. Muhamed Ramović koji je u svom obraćanju pozdravio prisutne u ime Grada Goražde, te poželio dobrodošlicu na Manifestaciju naglasivši još jednom kako je Goražde otvoren grad koji je poznat po brojnim uspjesima, među kojima je sigurno i ova manifestacija na koju smo svi ponosni.

On je uputio čestitke i priznanje organizatorima, te naglasio da će Grad Goražde i ubuduće podržavati ovakve događaje, a posebno je naglasio pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Goražde će učiniti sve da vrati sjaj autohtonim proizvodima po kojima je poznato a to je goraždanska jabuka, orah i šljiva istakao je Ramović.

O  značaju ove manifestacije govorili su i ministar privrede u Vladi BPK-a Anes Salman, potom predsjednik Privredne komore  F BiH Marko Šantić, predsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH Bruno Bojić, premijer BPK-a Emir Oković, te federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Četrnaesti po redu Sajam svečano je otvorio federalni ministar, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić zajedno sa Hamdom Tinjakom iz Ministarstva za vanjsku trgovinu BiH. Ceremoniju svečanog otvaranja sajma svojim nastupom uljepšali su i mališani iz dječijeg vrtića Sunce.

Privredno-kulturna manifestacija ''Dani jabuke'' Goražde 2017., koja će trajati do 14. oktobra, okupila je veliki broj izlagača kako iz BiH tako i iz regije. Organizatori su zadovoljni interesovanjem i brojem učesnika, a u sklopu Sajma će pored izložbenih štandova, biti organizirano i niz naučnih predavanja i skupova na temu poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje, kao i kviz znanja za učenike srednjih poljoprivrednih škola sa prostora BiH i regiona. Treba naglasiti da će se i ove godine u okviru Sajma dodijeliti nagrade i priznanja za najuspješnije proizvođače.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba