Skip to content
UPUĆEN POZIV PRIVREDNIM SUBJEKTIMA ZA APLICIRANJE ZA SREDSTVA ''CHALLANGE TO CHANGE'' FONDA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 11 Maj 2017 12:30

Općina Goražde u saradnji sa Udruženjem poslodavaca BPK i Privrednom komorom BPK Goražde danas je u zgradi Biznis centar organizovala prezentaciju Javnog poziva za dodjelu sredstava „Challenge to change fonda“ koji finansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini. Visina grantova za mikro, mala i srednja preduzeća može iznositi maksimalno do 30.000,00 eura uz obavezu sufinansiranja.

Prije same prezentacije prisutne je pozdravio načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je u obraćanju još jednom naglasio važnost saradnje lokalne zajednice sa svim relevantim subjektima koji mogu doprinijeti razvoju, te je i ovaj poziv prilika za realizaciju poslovnih ideja i otvaranju novih radnih mjesta što je sigurno smjernica razvoja koju podržava i Općina Goražde, a ovo je prilika za sve privredne subjekte  da apliciraju za sredstva.

Shodno trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i pomenutim problemima, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida, je razvila novi instrument za podršku inovativnim projektima i procesima u BiH. Nakon završene pilot faze (Challenge 1.0), Sida se odlučila uspostaviti partnerstvo sa lokalnim institucijama i nastaviti razvoj novog projekta „Challenge 2.0 – Challenge to Change C2C“. Challenge to Change – C2C projekat je četverogodišnja inicijativa (2017-2020) koju će implementirati Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća – RARS, dok je partner u projektu i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

Osnovni instrument podrške je „Challenge fond“ koji na otvoren, transparentan i konkurentan način prijavljivanja pruža aplikantima priliku da ostvare jednokratnu finansijsku podršku za prevazilaženje nesigurnosti i rizika koje uključuju inovacije, istraživanje i razvoj. Pretpostavka je da bez podrške Challenge fonda ove vrste aktivnosti ne bi bile realizovane ili bi bile realizovane u nekoj kasnijoj fazi sa smanjenim razvojnim efektima. Challenge fond je instrument razvojne pomoći koji će putem mehanizma sufinansiranja podržati svaku poslovnu organizaciju ili kompaniju, koja je spremna riješiti određeni problem inovativnim rješenjima. Challenge fond kao „izvor nade“ je i oblik ohrabrenja i može dati veliku podršku inovativnim projektima i napraviti značajnu razliku između uspjeha i neuspjeha. Uspjeh C2C fonda se oslanja na mogućnost privlačenja kvalitetnih inovativnih ideja iz širokog spektra mikro, malih i srednjih preduzeća, koji svojim aktivnostima doprinose ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje, a sve kroz primjenu najboljih švedskih praksi i vrijednosti. Uspostava jakih poslovnih i ekonomskih veza između kompanija BiH i Švedske može dati dodatnu vrijednost projektima i uopšte razvoju ekonomije Bosne i Hercegovine.

Kao nedovoljno razvijena zemlja u Evropi, Bosna i Hercegovina se karakteriše nepovoljnim poslovnim okruženjem i drugim preprekama koje ometaju razvoj malih i srednjih preduzeća. Prema zvaničnim statistikama u Evropskoj uniji mala i srednja preduzeća kreiraju 7 od 10 radnih mjesta u privatnom sektoru, dok u prosjeku ima oko 45 preduzeća na 1.000 stanovnika. Sa druge strane, u Bosni i Hercegovini ima manje od 10 preduzeća na 1.000 stanovnika. Stoga, pokretanje i vođenje biznisa, bilo gdje je i izazov i prilika, ali u BiH je više izazov nego prilika. Istovremeno, u Bosni i Hercegovini postoje mnoge poslovne ideje koje dolaze iz poslovnog sektora ili civilnog društva, koje ostaju nerealizovane, najvećim dijelom zbog nedostatka kapitala za podršku inovativnim poslovnim idejama i spremnosti za dijeljenje rizika u realizaciji ovakvih poslovnih ideja.

Nešto više o samom programu kazala je u izjavi za medije Sanela Dževlan, projekt menadžer: ''Cilj ovog  programa jeste da se omogući privrednim subjektima koji su registrovani u BiH i u Švedskoj da apliciraju na grant sredstva Challange fonda i sa projektima koji imaju inovativnu ideju. Znači ovdje se ne podrazumjeva neko veliko naučno tehnološko otkriće, već podrazumjeva da privredni subjekti mogu da apliciraju sa projektima koji nose određenu inovaciju, nose pozitivnu promjenu bilo da je to neki novi proizvod, usluga, proces u svakom slučaju nešto što će poboljšati poslovanje u toj firmi. Svakako doprinos tog projekta treba da bude i novo zapošljavanje, odnosno ekonomski razvoj u našoj zemlji. Grant sredstva koja su dostupna u iznosu 30.000,00 eura za preduzeća koja su registrovana duže od 24 mjeseca, s tim da početnici u biznisu i imaju mogućnost da dobiju grant sredstva do 10.000,00 eura.  Jedan od uslova jeste da privredni subjekt mora obezbjediti vlastito finansijsko učešće od minimalno 50% i da će se projekat realizirati na području BiH. Ovaj poziv je otvoren do 12. juna ove godine, s tim da ćemo mi u okviru ovog programa imati mogućnost da objavimo još 5 poziva, dakle u okviru 3 godine po 2 poziva godišnje su planirana, a na raspolaganju su maksimalna sredstva u iznosu 2,3 miliona eura. Mi ovom prilikom pokušavamo u saradnji sa našim partnerima, odnosno lokalnim zajednicama, biznis centrima da promovišemo ovu ideju, da pozovemo sve privredne subjekte da nam se pridruže. Apliciranje je online. Mora se  prvo registrovati na našoj projektnoj stranici to je www.c2c.ba i nakon toga smo pokušali da ta aplikacija bude što jednostavnija, da bi što više privrednih subjekata moglo aplicirati. Nažalost, u BiH naši privredni subjekti se rijetko i jako sporo odlučuju da uvode nove inovacije. To potvrđuje i podatak Agencije za statistiku BiH da je u periodu od 2012.-2014. svega 32,9 % kompanija pokušalo, odnosno pokrenulo  neku aktivnost, a nedostatak finansijskih sredstava je glavni razlog za to. Tako da mi kroz ovaj program imamo mogućnost da podržimo takve kompanije koje imaju dobru ideju i nadamo se da ćemo doprinijeti tom ekonomskom razvoju BiH.''

Današnjoj prezentaciji prisustvovao je načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je naglasio da je ovo prilika za naše privredne subjekte, te dodao: ''Općina Goražde i dalje nastavlja jako dobru saradnju sa ambasadama, međunarodnim i nevladinim organizacijama i evo pokazalo se i ovog puta da imamo Ambasadu Švedske koja je putem Razvojne agencije planirala da implementira projekte u BiH. Među njima  je i Goražde koje je kao jedan od prioriteta. Mi smo pozvali ovdje privrednike, nismo gledali veličinu preduzeća, tu su velika srednja i mala preduzeća, naše sugrađane da im prezentujemo kako na koji način da apliciraju i da njihov projekat prođe. Jako mi je drago da mi kao lokalna zajednica možemo i ovdje u Biznis centru u ovoj zgradi koju smo namjenski uradili za naše privredne subjekte da im pomognemo. Svakako da ćemo mi u narednom periodu i lobirati da projekti sa ovog područja prođu i sigurno ćemo imati nekoliko firmi koje će uspješno pripremiti projekat.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009