Skip to content
20 NOVIH PLASTENIKA ZA POLJOPRIVREDNIKE SA PODRUČJA OPĆINE GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 13 April 2017 14:08

Nakon što je Općina Goražde zajedno sa humanitarnom organizacijom Muslim Aid realizovala projekat jagodastog voća kroz koji su za 15 poljoprivrednika obezbjeđene sadnice malina sa sistemom za navodnjavanje u površini od 1 duluma, danas je u Velikoj sali Općine Goražde organizovano potpisivanje ugovora o sufinansiranju projekta nabavke plastenika.

Ugovore su potpisali predstavnici humanitarne organizacije Muslim Aid Sarajevo koju zastupa Edina Šehić Saliji direktorica, načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović i 20 korisnika ovog projekta koji su odabrani na osnovu provedenog Javnog poziva za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika površine 100 m2.

Kada je u pitanju konkretno projekat koji se odnosi na plasteničku proizvodnju, a za koji su danas potpisani ugovori omjer sufinansiranja izražen je u procentima 40% partnerska općina, 40% Muslim Aid putem donatora (LDSC) i korisnici 20%. Vrijednost po jednom poljoprivrednom proizvođaču je 2.450,00 KM od čega 980,00 KM finansira Općina, 980,00 KM Muslim Aid, a 490,00 KM krajnji korisnik. Projektom je obuhvaćeno 20 korisnika sa područja općine Goražde kojima su obezbjeđeni plastenici 100 m2, sistem za navodnjavanje kap po kap, sadnice za proljetnu sjetvu, malč folija, te edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje.

Općina Goražde u skladu sa svojim mogućnostima podržava aktivnosti poljoprivrednih proizvođača, a ovaj projekat posebno je značajan, jer predstavlja mogućnost ostvarivanja egzistencije za ugrožene porodice koje žele da se bave poljoprivredom, naglasio je tokom današnjeg potpisivanja ugovora u izjavi za medije načelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ''Prije dva dana potpisali smo ugovor sa ASB-om zahvaljujući kojem će naših sedam poljopriverednih proizvođača dobiti plastenike, danas potpisujemo ugovore sa 20 naših novih poljoprivrednih proizvođača koji će također biti pomognuti u nabavci plastenika. Evo danas će imati i edukaciju, kako i na koji način najbolje provesti sjetvu u plastenicima. Nastavljamo saradnju sa Muslim Aid-om, imaćemo neke nove projekte u narednom periodu i ovi projekti znače mnogo za naše poljoprivrednike.''

Da će dobijanje plastenika monogo značiti za njegovu porodicu i njegovo bavljenje poljoprivredom naglasio je Senad Alaim iz Vraneša Mjesna zajednica Berič – ''Bavim se poljoprivredom i registrovani sam poljoprivredni proizvođač, zasadio sam maline, a ovaj projekat zahvaljujući kojem ću dobiti plastenik znači mi mnogo. Ovom prilikom se zahvaljujem Općini Goražde i humanitarnom organizacijom Muslim Aid što su nam obezbijedili plastenike.''

Kako je rečeno tokom današnjeg potpisivanja sporazuma projektne aktivnosti Muslim Aid na području općine Goražde biće nastavljene i tokom naredne godine.

Muslim Aid Sarajevo je predstavništvo nevladine humanitarne organizacije Muslim Aid sa sjedištem u Londonu.

Organizacija je osnovana 1985. godine i trenutno djeluje u 70 zemalja svijeta i pomaže svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na religiju, naciju ili rasu. Organizacija Muslim Aid Sarajevo je osnovana 2007. i od tada je fokusirana na pomoć najugroženijim kategorijama društva, djeci, samohranim majkama, osobama sa invaliditetom, povratnicima i nezaposlenima. Misija ove organizacije je smanjenje siromaštva kroz razvijanje inovativnih i održivih rješenja.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009