Skip to content
PREMIJER VLADE F BIH FADIL NOVALIĆ POSJETIO GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 15 Mart 2017 16:40

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sa saradnicima posjetio je danas Goražde. U pomenutoj delegaciji bio je i ministar energije, rudarstva i industrije F BiH Nermin Džindić.

Tokom posjete prvo se sastao sa premijerom Emirom Okovićem i članovima Vlade BPK-a Goražde, a teme razgovora, između ostalog, bile su  provedba Reformske agende, Zakon o pripadnosti javnih prihoda i finansiranje Bosansko-podrinjskog kantona, povezivanje Goražda sa Sarajevom „brzom“ cestom, te realizacija projekata iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na početku sastanka, premijer BPK-a Goražde Emir Oković iskazao je zahvalnost premijeru Novaliću i Vladi Federacije, na čiju inicijativu je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojen zakon kojim je Goražde dobilo status Grada.

Jedno od pitanja bilo je i pitanje raspodjele javnih prihoda, te je istaknuto da ovaj Kanton zavrjeđuje posebnu pažnju, jer se i pored razvijene privrede, nalazi na granici finansijske održivosti.

U tom smislu usaglašeno je da BPK i dalje treba grant i da je to na nivou sredstava od 5 miliona KM.

Posebno je istaknuto pitanje izgradnje brze ceste Goražde-Sarajevo, uz zahvalnost Vladi Federacije uz čiju je pomoć ovaj projekat uvršten u Strategiju transporta i sto prioritetnih projekata Vlade FBiH.

''Upoznali smo ih da zajedno sa Kantonom Sarajevo mi već radimo na izradi dijela glavnog projekta i, u određenom smislu, smo se i dogovorili koje su to naše naredne zajedničke aktivnosti da bismo tu priču dalje razvijali i tu imamo punu podršku Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH '' kazao je premijer Emir Oković.

Bilo je takođe riječi i o ažuriranju projekata Direkcije za ceste FBiH koji se odnose na ovaj kanton, kako bi se što prije započelo sa njihovom realizacijom.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić potvrdio je da će se u ovoj godini pokrenuti aktivnosti na izgradnji „brze“ ceste, te je naglasio važnost pitanja izgradnje hidrocentrale u Ustikolini za BPK Goražde.

''Pitanje koje je nas zanimalo je pitanje hidrocentrale u Ustikolini.Budući da je kanton na granici održivosti i da stalno treba grantove, nismo sigurni da će se u budućnosti raspoloženje zadržati na ovom nivou, odnosno na nivou senzibilnosti koju ima ova Vlada i njeni ministri '' kazao je Novalić i dodao da bi koncesione naknade od hidrocentrale trebale biti dovoljne da se nadomire nedostajuća sredstva u Budžetu kantona.

Nezaobilazna tema sastanka bila je i privreda, s akcentom na namjensku industriju.

„Obzirom da ovaj kanton ima oko 8000 zaposlenih i da polovina pripada industriji, govori o razvojnom potencijalu te industrije. Mi pratimo i analiziramo svaki podatak i u odnosu na 2015.godinu kada smo došli na ovo mjesto mogu reći da 470 novouposlenih znači da dobro radimo Što se tiče namjenske industrije, obećali smo i ostajemo pri obećanju da ove godine nećemo uzimati dobit iz namjenske industrije i da ćemo kompletnu dobit reinvestirati u nove tehološke linije i nova radna mjesta – kazao je federalni ministar Nermin Džindić.

On je ujedno najavio da bi u ovoj godini u namjenskoj industriji na području BPK Goražde trebala biti pokrenuta dva nova razvojna projekta, kao i da su u fazi odobravanja i određeni projekti privatnih preduzeća s područja ovog kantona na koje su saglasnost dali Vlada Federacije i Vijeće ministara BiH.

U sklopu protokola, premijer Federacije BiH organizovana je posjeta privrednim subjektima, nakon koje je u hotelu „Behar“ u Goraždu održan je sastanak i sa predstavnicima privrednika s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kojem je prisustvovao i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

Tokom sastanka sa privrednicima riječi dobrodošlice uputio je premijer BPK-a Goražde Emir Oković, nakon čega se prisutnima obratio i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić koji je na početku svog obraćanja uputio čestitke povodom dobijanja statusa grada.

On je također kazao kako je postojeća Vlada gradila politiku koja se doticala privrednika, te se osvrnuo kratko na to šta se do sada uradilo sa ciljem da se olakša rad privrednika, a ovaj sastanak je prilika da se čuje šta bi to privrednici predložili i u kom pravcu treba djelovati.

Sastanak sa privrednicima u Goraždu bio je prilika da se razmjene međusobna mišljenja i iznesu prijedlozi i ocjenjen je konstruktivnim.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009