Skip to content
GORAŽDANI U AKCIJI POMOĆI STANOVNIŠTVU UGROŽENOM OD POPLAVA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 20 Maj 2014 13:10

Općina Goražde, koja je i sama 2010. godine bila suočena sa velikim problemima uzrokovanim poplavama, među prvima je pritekla u pomoć unesrećenom stanovništvu u poplavljenim područjima, te preduzima aktivnosti na odbrani života i imovine. Upravo zbog činjenice da su prošli kroz slične poteškoće, goraždani najbolje razumiju sa kojim se problemima suočavaju stanovnici Zenice, Maglaja, Zavidovića, Doboja i ostalih ugroženih bh. gradova. Tako su, osim pomoći u hrani, odjeći, higijenskim potrepštinama, lopatama, čamcima, odlučili pomoći i direktnim učešćem na raščišćavanju i otklanjanju šteta u poplavljenim područjima.

Općina Goražde na čelu sa načelnikom Općine Goražde dr. sci. Muhamedom Ramovićem organizovala je ekipu koja je jutros u koloni krenula u poplavljena područja, a ekipu čine pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde, Gorske službe spašavanja, uposlenici uspješnih goraždanskih firmi OKAC i Goraždeputevi sa potrebnom opremom, higijenskim materijalom i kamionima hrane. U Zenicu je upućena ekipa sa aparatima za isušivanje prostorija, dok su u Maglaj i Zavidoviće otišle ekipe sa pumpama za ispumpavanje vode i sa mašinama za raščišćavanje, te dva kamiona kao i cisterna sa pitkom vodom.

Načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović kazao je kako su i na ovaj način željeli dati doprinos i pomoći u trenucima kada je ovakva pomoć veoma značajna te istakao:

'' Općina Goražde putem općinske službe Civilne zaštite se od prvog dana uključila u akciju pomoći stanovništvu ugroženom od poplava, kao i Kantonalna Služba CZ i jutros su već tri autobusa otišla su u pravcu Srednje Bosne i možemo s ponosom kazati da su se Goražde, odnosno građani Goražda, a posebno privredni subjekti odazvali i ovo što oni rade je za svaku pohvalu. Koristim i ovu priliku da im se najiskrenije zahvalim. Mi smo u stalnoj koordinaciji sa Kantonalnim štabom Civilne zaštite, sa načelnicima  svih općina, te utvrđujemo gdje je i u kojem obliku najpotrebnija pomoć. Danas smo angažovali naše kapacitete i pripremili smo se za Zenicu, tačnije Nemilu, Topčić Polje, Maglaj i Zavidoviće. U stalnom sam kontaktu sa kolegama načelnicima ugroženih općina, a oni su izrazili potrebu za mašinama isušivačima, kao i  pumpama za izbacivanje vode iz podrumskih prostorija i prizemlja tako da smo se tim rukovodili kada smo odlučivali u kojem obliku ćemo uputiti pomoć. Znamo šta pomoć ove vrste znači sada nakon povlačenja vode. Hrana stiže sa svih  strana, ali danas pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde,  kao i oni koji su  jutros otišli u pet sati direktno učestvuju na terenu u raščišćavanju mulja i svega što je voda nanijela. Tako da ćemo mi sa dvije mašine i utovarivačem u Maglaju raditi tri dana, da ćemo u Zavidovićima dostavljati pitku vodu tri dana, da ćemo Maglaju raditi sa četiri pumpe za izbacivanje vode, a Zenici također sa pet isušivača. Naravno, koristim ovu priliku i zahvaljujem se i Merhametu koji danas isporučuje hranu na dvije lokacije i svakako Crvenom križu koji isporučuje hranu u Zavidoviće. Ovo je konkretna pomoć i pomoć kojoj  će se građani najviše obradovati, jer sad je najvažnije za građane da ne dođe do pojave zaraznih bolesti. Ovu aktivnost pomogao je i Kantonalni štab CZ podrškom u gorivu.  U stalnoj smo koordinaciji, tako da sve funkcioniše u najboljem redu kada je u pitanju koordinacija Općina i Kanton. Ono što je, naravno, za svaku pohvalu, jeste doprinos firme Bekto Precisa koja je pružila veliku pomoć stanovništvu ugroženom poplavama, zatim firme Prevent koja je dala čamce u najtežim momentima, ali i pomoć svih privrednih subjekata i pojedinaca koji su se uključili u ovu akciju. Gineks vrši novčanu uplatu, Rudet i Emka također, tako da su se svi uključili.Ovo je velika stvar, velika humanost.''

Treba istaći i da je rano jutros nekoliko autobusa sa građanima koji su se dobrovoljno prijavili za učešće u ovom humanom činu krenulo iz Goražda ka poplavljenim područjima gdje će dati svoj doprinos u akcijama čišćenja terena. Organizator ovog odlaska je Vlada BPK-a Goražde.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba