Skip to content
GRADONAČELNIK GORAŽDA NA PRIJEMU ZA ŠVEDSKU PRINCEZU VICTORIU PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 07 Novembar 2019 12:14

Švedska princeza i prijestolonasljednica Victoria, njen muž princ Daniel od Švedske, kao i potpredsjednica Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lövin boravili su u posjeti Bosni i Hercegovini.

Visoka delegacija iz Švedske jučer je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine prisustvovala konferenciji "Pametni rast za novu klimatsku realnost" koju su organizovali Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

U uvodnom govoru na otvaranju konferencije Princeza prijestolonasljednica je kazala da su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko nivoa – "Švedska je bila dom za 60.000 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, a većina njih je i ostala. To su ljudi koji su izgradili svoje živote i koji su učestvovali u izgradnji švedskog društva u cilju stvaranja bolje i dinamičnije države". Ona je istakla kako smatra da je borba za bolji životni okoliš i borba protiv klimatskih promjena izuzetno važna, te da će ona i njen suprug, kao što to rade u mnogim krajevima svijeta, po tom pitanju sarađivati s mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine. Upozorila je da zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih uzroka prerane smrti u svijetu, ali nažalost i u BiH, zbog čega je današnji skup prilika da se razmijene iskustva i predoče nove inovativnije prakse.

Ministrica za okoliš i klimu Isabelle Lövin također je nakon konferencije istakla dobru saradnju s Bosnom i Hercegovinom – "Ova posjeta fokusira se na zaštitu okoline, poduzetništvo, učešće mladih u poduzetništvu, reforme na putu ka EU i pospješivanje života građana BiH. Švedska je godinama jedan od najvećih pomagača Bosni i Hercegovini, a prošle godine je Švedska Bosni i Hercegovini osigurala 18 miliona eura", rekla je Lövin.

Pristutnima su se obratili i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić te rezidentna predstavnica UNDP-ja u BiH Steliana Nedera.

Šarović je rekao da je, zahvaljujući podršci Švedske, BiH postala bolje mjesto za život. On je podsjetio da je BiH razmjere štete izazvane klimatskim promjenama osjetila naročito 2014. godine kada je više od polovine zemlje bilo zahvaćeno katastrofalnim poplavama i kada je pričinjena šteta od više milijardi eura.

Klimatska realnost 21. vijeka poziva na pametnije pristupe i prakse za održiv razvoj. Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Vlada Švedske kao ključni akteri u inovacijama i ubrzanju  razvoja u Bosni i Hercegovini oragnizovali su događaj  koji se fokusirao na predstavljanje rezultata i modela dobrih praksi u različitim oblastima urbanog razvoja. Opći cilj jeste jačanje okvira provedbe Ciljeva održivog razvoja (SDG) s posebnim fokusom na pametni rast i razvoj.

U okviru današnje konferencije održano je niz debata na temu politika zelenog rasta, bolje kvalitete zraka, pametnih rješenja za gradove i investicije u energetsku efikasnost, gdje su se okupili učesnici iz javnog, privatnog, akademskog,  nevladinog sektora i međunarodnlh organizacija u zemlji. 

Događaj je bio popraćen izložbom i sajmom na kojem su predstavljene inovativne ideje, inicijative i projekti koje podržava Vlada Švedske, a cjelokupnom programu, na poziv ambasade Švedske sa kojom Grad Goražde kroz implementaciju više značajnih projekata ima izvrsnu saradnju, prisustvovao je i Gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009