Skip to content
GRADONAČELNIK GOST KRALJA SAUDIJSKE ARABIJE SALMAN BIN ABDULAZIZA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 13 August 2019 08:25

Gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović trenutno boravi u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, gdje među 20 bosanskohercegovačkih gostiju  kralja Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziza obavlja svetu dužnost muslimana - Hadždž.

Tokom boravka u Saudijskoj Arabiji Gradonačelnik je imao priliku razgovarati sa ministrom za vjerska pitanja Saudijske Arabije Abdulatifom bin Abdulazizom Alu-Šejhomsa što je iskoristio da govori o saradnji na projektima, te tom prilikom predao molbu za finansiranje nekoliko projekata na području našeg Grada. Radi se o projektima vezanim za razvoj infrastrukture, pogotovo putne, što bi doprinijelo bržem razvoju Grada Goražda i boljim uslovima rada i života za sve njegove građane.

Visoki funkcioneri iz svake države koji obavljaju Hadždž po pozivu Kralja Salmana u Saudijskoj Arabiji imaju priliku sresti se sa Kraljem lično u Mini.

Kraljev poziv je godišnja tradicija gdje se susreće sa muslimanima iz svih dijelova svijeta, a struktura gostiju je takva da predstavljaju različite slojeve društva i različite regije. Razlog za odabir ljudi tako različitih životnih iskustava i iz različitih dijelova svijeta na jednom mjestu, ukorjenjena je u samome Hadždžu, kao mjestu susreta za čitav svijet.

Na prijemu, Kralj Salman je istakao da je sigurnost hodočasnika osnovna briga Kraljevine Saudijske Arabije. „Na Hadždžu se ogleda osnovna poruka Islama, jedinstvo nacija, budući da se okupljamo ovdje na ovim svetim mjestima, u isto vrijeme i zajedno, odgovarajući na poziv Allaha dž.š. za Hadždž u njegovoj drevnoj kući, ostavljajući za sobom ovozemaljske ukrase. Allah dž.š. je počastio Saudijsku Arabiju da održava dvije Svete Džamije i da pomaže Allahove dž.š. goste. To je obaveza na koju smo ponosni. Učinili smo sve da vaša sigurnost bude naš osnovni prioritet, te podredili sve da pomognemo hodočasnicima da obave svoju svetu dužnost radeći na projektima koji olakšavaju obavljanje Hadždža i povećavaju sigurnost posjetilaca Velike Džamije i Poslanikove Džamije, dopunjujući velike napore koju su kraljevi ove zemlje izvršili od doba osnivača, pokojnog kralja Abdul Aziza.“

Na prijemu su prisustvovali predstavnici država, Islamski dostojanstvenici, gosti Čuvara dvije Svete Džamije, predstavnici vlada na različitim nivoima, te vođe delegacija i predstavnici ureda za hodočasnike koji su ove godine obavljali Hadždž.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009