Skip to content
U 2019. PLANIRANE NOVE AKTIVNOSTI ODBORA ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 15 Mart 2019 15:25

Odbor za međureligijsku saradnju Goražde djeluje od 2010. godine. U sklopu ovog Odbora do sada su provedene brojne aktivnosti, a aktivisti su članovi vjerskih zajednica iz Goražda i Novog Goražda. Odbor je jedan od najaktivnijih odbora koji djeluju kao članice pri Međureligijskom vijeću BiH. Aktivnosti koje se provode u ovom Odboru za cilj imaju međusobnu saradnju i upoznavanje različitih vjerskih skupina, širenje tolerancije, spriječavanje govora mržnje i provođenje zajedničkih aktivnosti i projekata. Podršku radu Odbora pružaju lokalne zajednice Grad Goražde i Novo Goražde sa kojima je Odbor tokom 2018. Potpisao zvaničan Protokol o saradnji.

Tim povodom danas je u Gradskoj upravi Goražde upriličen drugi zajednički sastanak svih potpisnika Protokola, uključujući predstavnike lokalnih zajednica, tačnije gradonačelnika Goražda dr.sci. Muhameda Ramovića i načelnicu Opštine Novo Goražde Milu Petković sa saradnicima.

Sanid Zirak, pomoćnik Gradonačelnika Goražda za društvene djelatnosti, u izjavi za medije, naglasio je značaj djelovanja ovog Odbora: ‘’Odbor za međureligijsku saradnju Opštine Novo Goražde i Grada Goražde jedan je od značajnijih članica Međureligijskog vijeća BiH. Ovaj današnji sastanak je drugi u nizu od potpisivanja Protokola o saradnji. Sastanak je  u funkciji prije svega analize rezultata dosadašnjih provedenih aktivnosti na ovom području, s jedne strane, a sa druge strane, on je u funkciji planiranja aktivnosti u narednom periodu, a koje će biti u funkciji zbližavanja različitosti i religijski i etnički i svih drugih različitosti, jer kao što znate, bh društvo je šaroliko društvo i u tom religijskom smislu. Ova i slična tijela imaju tu ogromnu ulogu, zadaću i odgovornost, te funkciju da rade na tom pomirenju, da zbližavaju te različitosti, da se uspostave mostovi komunikacije između tih različitosti. Mi evo ispred institucija maksimalno stojimo na raspolaganju za pružanje svih usluga, finansijskih, logističkih i svih drugih resursa koji su njima na raspolaganju. Moramo reći da mo jako zadovoljni radom Odbora, s tim da treba naglasiti da bi i sami predstavnici vjerskih zajednica po mom mišljenju trebali malo dublje ući u samu bazu, malo više u tom djelu raditi sa stanovnicima i predstavnicima religijskih zajednica.’’

Tomo Čarapić : ‘’Danas smo u Gradskoj upravi Goražde upriličili  drugi po redu sastanak između članova Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, predstavnika Gradske uprave Goražde i Opštine Novo Goražde. Tokom 2018. Godine Odbor za međureligijsku saradnju Goražde sa Opštinom Novo Goražde I Gradskom upravom Goražde je potpisao Protokol o saradnji i tokom 2018. godine imali smo dosta uspješnih aktivnosti koje smo proveli na području Goražda I Novog Goražda. Današnjim sastankom želimo da se osvrnemo na  dobre projekte I aktivnosti  koji su provedeni u proteklom periodu, da vidimo mogućnost saradnje  na realizaciji projektih aktivnosti u 2019. godini sa pozitivnim osvrtom na  aktivnost Dan knjige u Porti crkve koju po treći put organizujemo ove godine  u Porti crkve Svetog Georgija u Donjoj Sopotnici i učešće Odbora za međureligijsku saradnju Goražde u sklopu Festivala prijateljstva 2019. godine sa partnerskim Odborima za međureligijsku saradnju iz BiH. U osnovi rada Odbora je borba protiv predsrasuda. U ovo današnje  vrijeme veoma je bitno da se čuju i neke pozitivne priče. Mi smo svakodnevno se suočavamo na društvenim mrežama sa predrasudama i govorom mržnje. Jedna od aktivnosti koju smo provodili tokom 2018. godine, a biće nastavljena i u 2019. je da se bavimo govorom mržnje na društvenim mrežama i zloupotrebom religije tokom javnog istupa na društvenim mrežama. Naše zadovoljstvo dosadašnjim radom Odbora je veliko zato što okupljamo veliki broj mladih ljudi, imamo  veliku podršku i Opštine Novo Goražde i Gradske uprave Goražde. Samo tokom 2018. godine kroz naše projektne aktivnosti je prošlo preko 300 mladih i starijih ljudi.’’

Odbor za međureligijsku saradnju Goražde nastavlja svoje aktivnosti I tokom 2019. godine a svakako da će podršku njihovom radu I u buduće pružiti Grad Goražde kao I Opština Novo Goražde, rečeno je na današnjem sastanku.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba