Skip to content
SVEČANO OTVORENE REKONSTRUISANE PROSTORIJE SLUŽBE ZA LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU JU DOM ZDRAVLJA ''DR. ISAK SAMOKOVLIJA'' GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 12 Septembar 2018 18:06

Predstavnici Gradske uprave Grada Goražda na čelu sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem danas su sa menadžmentom JU Dom zdravlja ''dr. Isak Samokovlija'' Goražde i predstavnicima Vlade BPK-a na čelu sa premijerom Emirom Okovićem svečano ozvaničili završetak radova rekonstrukcije prostorija i nabavke opreme za Službu za laboratorijsku dijagnostiku.

Služba je rekonstruisana i opremljena u okviru zajedničkog projekta Grada Goražda i Vlade BPK-a, a pomenutom rekonstrukcijom je omogućeno bolje radno okruženje uposlenima i unaprijeđen je kvalitet usluga laboratorijske dijagnostike. Vrijednost projekta je oko 20.000,00 KM.

Ovo puno znači za cijeli Grad i Kanton naglasio je u izjavi za medije direktor JU Dom zdravlja ''dr. Isak Samokovlija'' Goražde Edin Čengić – ''Na inicijativu uposlenika Službe za laboratorijsku dijagnostiku mi smo se obratili sa projektom Vladi BPK-a i Gradu Goraždu prije nekoliko mjeseci za što su nam sredstva odobrena. Danas smo u prilici da svečano otvorimo ovaj potpuno novi prostor iako je riječ o istim prostorijama one se ne mogu prepoznati kakave su bile i sad. Ovom prilikom se zahvaljujemo Vladi BPK-a i Gradu Goražde našem osnivaču koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekat kao što su to radili i prije i moram da kažem da zhavaljujući tome i informatizaciji naše laboratorije koju smo počeli prije dva mjeseca danas i u budućnosti bićemo u mogućnosti da radimo sve veći broj laboratorijski usluga kako naši građani ne bi morali ići van Kantona. Ponosno mogu reći da je ova laboratorija sigurno najopremljenija u ovom našem širem regionu.''

Da je realizacijom ovog projekta ubrzan proces rada laboratorije istakao je  Mersudin Selimović šef Službe za laboratorijsku dijagnostiku JU Dom zdravlja ''dr. Isak Samokovlija'' Goražde – ''Realizacijom ovog projekta mi smo ubrzali proces našeg rada, zatim otvorili smo mogućnosti da uvedemo nove analize tako da smo već od prošlog mjeseca uveli 12 novih analiza od kojih npr. reproduktivni hormoni koji su jako bitni a pacijenti su do sada išli u Sarajevo da rade te nalaze, zatim uveli smo lipidne statuse kojima možemo da računamo riziko faktore za eventualne srčane i moždane udare.

Mi već godinu dana radimo u eksternoj vanjskoj kontroli koja je na svjetskom nivou i u taj projekat je uključeno 40 hiljada laboratrija u svijetu. Mi sad trenutno radimo četiri analize i naš cilj je da to povećamo, a dnevno uradimo oko 2 000 analiza što je otprilike nekih 90 do 100 pacijenata.'' Prilikom današnje svečanosti, gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović je naglasio da će Grad Goražde nastaviti sa projektima kojim se unaprijeđuju usluge Doma zdravlja.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009