Skip to content
POČELI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI SEKUNDARNE VODOVODNE MREŽE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 10 Maj 2017 13:58

Nakon što su u proteklom mjesecu počeli radovi na rekonstrukciji putnih pravca Mravinjac – Berič i Osanica – Ilovača, ovih dana počeli su i radovi na rekonstrukciji sekunadarne vodovodne mreže u našem gradu, a svi projekti realizuju se putem kreditnih sredstava koje je Općini Goražde odobrio Saudijski fond za razvoj.

Naime, ovih dana počeli su zvanično radovi na rekonstrukciji sekunadarne vodovodne mreže, a sa radovima je počela firma „Bujice“  d.o.o. koja izvodi radove na dionicama Rezervoar Rasadnik - ul. Fočanska, ul. Fočanska - Gornji most, ulica Ferida Dizdarevića, zatim dionicama od semafora Donji most do Energopetrol pumpe u ul. Muhidina Mašića Munje, ul. Muhidina Mašića Munje i dionica u ul. Enesa Turkovića, kao i dionicama ul. Nurije Rašidkadića do kraja ulice 31. Drinske brigade i dionica naselje Zupčići, dok firma „ORMAN“ d.o.o. radi na dionicama ul. Maršala Tita, „Gornji most - Buk, Buk – Pobjeda, Donji most, a stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši firma ''Inpros'' d.o.o. Mostar.

Ukupna vrijednost radova za rekonstrukciju sekunadarne vodovodne mreže je 1.918.829,00 KM.

Obzirom da se trenutno radovi izvode u naseljima Obarak i Zupčići načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima posjetio je danas mjesta izvođenja radova.

Općina Goražde provela je neophodne procedure i sada smo ovdje kao servis naglasio je u izjavi za medije načelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ''Implementacija Saudijskog kredita već je u toku. Počeli smo sa izgradnjom puteva Mravinjac-Berič i Osanica-Ilovača. Uvedena je i firma kada je u pitanju projekat izgradnje mosta u Vitkovićima. Počeli su radovi i na sekundarnoj vodovodnoj mreži u dužini 14 kilometara u 4 lota. Mi ćemo danas posjetiti radove u naselju Obarak gdje radove izvodi firma Bujice iz Konjica, kao i dionicu koja se radi u naselju Zupčići. Dužina je 14 km i desna i lijeva obala. U potpunosti ćemo završiti sekundarnu vodovodnu mrežu. Povremeno mijenjamo i ovu primarnu mrežu, s tim da se dio cijevi primarne mreže izmjenio, ali svakako planiramo sredstva. Znamo koliko imamo problema i sa jednom i sa drugom mrežom. Ovim vodovodom rješavamo veliki problem, a to je upravo sekundarna i primarna vodovodna mreža. Projekat je vrijedan oko 2 miliona KM. Dvije firme su dobile 4 lota, jedna iz Konjica i jedna iz Srednje Bosne. Imaju rok tri mjeseca, da radovi budu završeni. Naravno ako bude nekih problema tolerisat ćemo do mjesec dana kašnjenje, ali po ugovoru rok je tri mjeseca, šest mjeseci putevi i godinu dana je rok za most. Radovi teku planiranom dinamikom. Ovdje su prisutni i moji uposlenici iz JKP ‘’6. mart’’ koji prate svaki dan radove. Imamo nadzor koji prati i ima obavezu za taj dio, ali moramo pratiti i dinamiku i kvalitet svega što se radi.''

Kada je riječ o samom kreditu podsjetimo da je Općina Goražde, odnosno Općinsko vijeće donijelo odluku o kreditnom zaduženju za implementaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata, a aktivnosti na traženju najpovoljnijeg kredita poduzeo je načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović. U toku pomenutih aktivnosti Općina Goražde, uz pomoć Ministarstva finansija i trezora BiH organizovala je susret sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj, te zatražila odobravanje kredita u iznosu od 6.000.000,00 američkih dolara, jer je riječ o najpovoljnijim kreditnim sredstvima, nakon čega je provedena neophodna procedura. Ono što također treba istaći jeste činjenica da je naša Općina jedna od samo nekoliko općina u Bosni i Hercegovini koja je uopće dobila mogućnost da predstavi svoje projekte i na taj način zatraži asistenciju ovoga Fonda. Kao što je poznato sredstva će biti usmjerena u realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata, a razdoblje trajanja pomenutog kredita je dvadeset i pet godina, uključujući grace period i minimalnu kamatnu stopu.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009