Skip to content
ČETIRI GODINE OD POPLAVA U GORAŽDU PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 03 Decembar 2014 15:42

U prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Općine Goražde (PVJ) danas je na prigodan način obilježena godišnjica od katastrofalnih poplava koje su zadesile Općinu Goražde 02.12.2010. godine. Ovo je bila prilika da se podsjeti na događaje koji su se tada desili, kao i na ulogu i značaj svih jedinica Civilne zaštite i ostalih koji su učestvali u spašavanju ljudi i materijalnih dobara od posljedica poplava.

Na početku sastanka prisutnima se najprijje obratila i poželila dobrodošlicu pomoćnik načelnika Općine Goražde za Civilnu zaštitu Samira Drakovac, koja je prisutne ovom prilikom pozvala da se učenjem fatihe prisjete rahmetli Meha Hubjera, bivšeg pomoćnika načelnika Općine Goražde za Civilnu zaštitu, te rahmetli Ferida Heraka nekadašnjeg predsjednika Savjeta MZ Vitkovići koji su dali ogroman doprinos za vrijeme poplava 2010. godine.

Tačno prije četiri godine uslijed velike kiše i ispuštanja vode iz HE ''Piva'' na  Mratinju, Općinu Goražde odnosno njene stanovnike kao i ostale općine uz Drinu zadesile su katastrofalne poplave koje su bile najveće poplave u historiji grada.

Uslijed naglog porasta vodostaja rijeke Drine i njenog izlijevanja iz korita, čime je ugrozila ljude i materijalna dobra, 01.12.2010.godine, Štab Civilne zaštite Općine Goražde na trećoj vanrednoj sjednici je donio Odluku i proglasio  stanje prirodne nesreće na području općine Goražde (u 12-mjesnih zajednica)  u MZ Osanica, MZ Vranići, MZ Sadba, MZ Mravinjac, MZ Vitkovići, MZ Hubjeri, MZ Zupčići, MZ Goražde I, Goražde II, Goražde III, Goražde IV i MZ Ilovača.

Općinski štab civilne zaštite (OŠCZ-e) Općine Goražde je bio u stalnom radu zasjedanju i treća vanredna sjednica koja je održana 01.12.2010.godine je imala 15 nastavaka održanih sastanaka sve do 09.12.2010. godine kada je OŠCZ-e Općine Goražde donio Odluku o prestanku stanja prirodne nesreće.

OŠCZ-e Općine Goražde donio Naredbu o angažovanju snaga civilne zaštite (povjerenika, jedinica i službi), Općinskih službi i drugih organa uprave, privrednih društava i drugih pravnih subjekata sa područja Općine Goražde u zaštiti i spašavanju ugroženih i otklanjanju posljedica nastalih poplavama.Poplave su nanijele katastrofalne posljedice na stambenim objektima, dok ljudskih žrtava nije bilo. Komisija za procjenu šteta ustanovila je štete na 315 stambenih objekata i 59 pravnih lica, 105 porodica je evakusiano, 12 stambenih jedinica je trajno uništeno a šteta je procjenjena na više od 15 milona KM.

Poplave koje su zadesile Goražde bile su najveće u historiji Goražda kazao je načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović: '' Danas  smo zajedno sa Štabom Civilne zaštite i Profesionalnom vatrogasnom jedinicom organizovali prijem za sve jedinice koje su djelovale u mjesnim zajednicama u spašavanju ljudstva i materijalno-tehničkih dobara i imovine na području općine Goražde za vrijeme poplava decembra 2010. godine. Poučeni iskustvom, analizirali smo i sve ono što smo učinili i konstatovali da je najvažnije da nismo imali ljudske žrtve, dali smo maksimum od sebe i zaista u onako teškoj situaciji ponašali se vrlo odgovorno i  profesionalno. Hvala svim građanima koji su dali ogroman doprinos. Svi su otvorili svoja vrata tada, dali stanove za one koji su morali da napuste svoje domove i to je bio primjer solidarnosti  na našem području. Također imali smo ogromne štete negdje oko 7,5 miliona KM direktnih, a indirektnih još toliko ukupno oko 15 miliona KM je bilo štete i mi smo učinili tada što smo mogli. Prikupili smo negdje oko milion i šesto hiljada KM  novčanih  sredstava, odnosno i drugih vidova pomoći našim građanima  i nekima su se napravile nove kuće, nekima se kupio stan, ali obzirom da smo radili  stručni elaborat koji je potpisalo 17 stručnjaka iz ove oblasti  mi smo na bazi toga aplicirali prema Svjetskoj banci, gdje smo dobili  preko dvanaest miliona KM pomoći za uređenje korita rijeke Drine, kao i za pomoć u navodnjavanju  i ti su projekti u toku. Danas smo željeli još jednom da se zahvalimo svim učesnicima, svim  jedinicama, svim građanima na toj koordinaciji i gledajući šta se dešavalo u poplavljenim područjima u proteklom periodu širom BiH  možemo slobodno kazati da smo mi odgovorili zadatku i vremenu u kojem je bilo jako teško u Goraždu jer je to bila najveća poplava u historiji Goražda. Danas smo u toku sastanka dobili neke prijedloge radi budućeg djelovanja radi predostrožnosti i konkretno smo dogovorili kupovinu dva čamca za naš MUP BPK-a i njihovu jedinicu za podršku koja je dala maksimalan doprinos, a mi redovno  pomažemo ovim našim jedinicama u opremi.’’

Kako je rečeno na današnjem sastanku u tim teškim momentima OŠCZ-e Općine Goražde zajedno sa svim jedinicama Civilne zaštite Općine Goražde, ali i lokalnim stanovništvom, privrednim subjektima, javnim ustanovama i preduzećima pokazalo je izuzetnu organizovanost, stručnost i profesionalnost kada je u pitanju  djelovanje u vanrednim situacijama. Ovaj sastanak bio je prilika da se još jednom analizira urađeno, te da se svima oda priznanje na urađenom poslu.

Pored članova Općinski štab civilne zaštite Općine Goražde i pripadnika PVJ današnjem sastanku prisustvovali su komadant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH Fikret Bandić, komesar MUP-a BPK-a Ešef Hurić, direktor Kantonalne upravu civilne zaštite BPK Ramo Živojević, predstavnici GSS Općine Goražde, Crvenog križa Goražde, KK Buk Goražde, zatim predstavnici medija koji su također dali ogroman doprinos za vrijeme poplava decembra 2010. godine, kao i predstavnici pomenutih 12 mjesnih zajednica Općine Goražde.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba