Skip to content
NAČELNIK UPRILIČIO PRIJEM ZA MLADE GORAŽDANE ELVINA KARKELJU I MUHAMEDA EDHEMA KALIA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 31 Juli 2012 12:45

 

Mladi Goraždanin Elvin Karkelja ovih dana privukao je veliku pažnju javnosti i medija uspjehom koji je postigao  na Genius Olimpijadi na Oswago Univerzitetu u New Yorku koja se održala od 24. do 28. juna 2012. godine Elvin Karkelja (17) iz Goražda sa svojim prijateljom Saidom Ćosićem iz Jablanice pokrenuo je svojevrsnu ekološku revoluciju po pitanju proizvodnje i reciklaže papira. Mladi su inovatori i vlasnici patenta prema kojem bi se papir proizvodio preradom uvenulog i opalog lišća. Slična ideja nije prije zabilježena i po tome su jedinstveni u svijetu. 

Papir koji bi bio proizvođen po ideji Karkelje i Ćosića, u cjelosti je organskog porijekla i lako je razgradljiv: ‘Shvatili smo da je u prirodi, među blagodatima koje imamo prisutan i organski otpad koji je potpuno neiskorišten. Po našim istraživanjima samo 40 posto šume je iskorišteno, a lišće i ostali otpad smetaju prirodi.’, kaže Elvin.

 Ono što ovaj poduhvat čini još značajnijim je to što su mladići do patenta došli eksperimentima rađenim na običnim instrumentima iz svoje škole, gdje je njihov patent osvojio zlatnu medalju među 120 radova koji su učestvovali na takmičenju BOSEPO 2012. koje se održava na državnom nivou. Nakon te nagrade, inovatori Karkelja i Ćosić pozvan su na Genius Olimpijadu na Oswago univerzitatu u Njujorku. Već su ih primijetile i velike kompanije iz regiona koje ovaj patent vide kao stubove svojih budućih postrojenja.

Tim povodom danas je u zgradi Općine Goražde načelnik Općine mr. Muhamed  Ramović upriličio prijem za Elvina Karkelju učenika trećeg razreda Tursko-bosanskog koledža u Sarajevu. Prijem je upriličen i za  Muhameda Edhema Kalia učenika STŠ ‘’Hasib Hadžović’’ koji je u sklopu IFC programa aplicirao za program razmjene učenika i na jesen putuje u Milano ( Italija ) gdje će provesti tri mjeseca učeći jezik I družeći se sa mladima širom svijeta.

‘’Općinske službe i moj pomoćnik, zajedno sa mnom pratimo sve aktivnosti naših mladih u svim poljima kada je u pitanju sport, kultura a evo sad i inovatorstvo . Tako da  smo veoma ponosni na naše mlade Goraždane, koji su pravi ambasadori naše općine i države, koji su veoma uspješni i govore strane jezike. Općina podržava njihove radi evo danas smo im dodjelili po 500 KM za njihove aktivnosti. Goražde je uvijek imalo uspješne mlade ljude, a ovi mladi Goraždani to potvrđuju’’ – kazao je načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009