PRIJEM ZA USPJEŠNE GORAŽDANE EMIRA HASTORA I AHMEDA GUŠA

Goražde je širom regije poznato po uspjesima koje naši mladi sugrađani ostvaruju na brojnim takmičenjima iz sporta, kulture, obrazovanja. Prateći njihov rad i rezultate koje ostvaruju, Grad Goražde nastoji u skladu sa svojim mogućnostima pružiti svoju podršku i odati im priznanje.

Tim povodom gradonačelnik Goražda Ernest Imamović sa saradnicima danas je u Maloj sali Gradske uprave organizovao prijem za člana Atletskog klluba Goražde Emira Hastora i mladog inovatora Ahmeda Guša. Zajedno sa njima prijemu su prisustvovali i trener Zaim Šuman, te direktorica OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija” Jasmina Djana.

Emir Hastor član Atletskog kluba Goražde ostvario je izuzetne uspjehe u proteklom periodu, gdje je na brojnim takmičenjima predstavljao naš Grad i osvojio mnoge medalje. No posebno treba istaći uspjeh koji je nedavno ostvario, a riječ je o tituli državnog prvaka Bosne i Hercegovine u maratonu koje je ostvario na Tuzlanskom maratonu drugi put po redu.

Ahmed Gušo, učenik 9. razreda  Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“, osvojio je prvo mjesto na takmičenju mladih inovatora iz cijelog svijeta, uzrasta od 8 do 14 godina, koje je organizirala Fondacija „Micro:bit“. Ahmedova inovacija „Fire senzor alarm“ proglašena je najboljom na evropskom kontinentu.

– Zbog globalnih klimatskih promjena, visokih temperatura i požara došao sam na ideju da napravim uređaj koji „patrolira“ iznad šume. Uz pomoć infracrvenog senzora on detektira požar, zaustavlja se, šalje signal kontrolnom tornju i aktivira pumpu i vodu koja požar gasi u začetku, sprečava njegovo širenje te štiti prirodu, živote i domove mnogih životinja – kaže Gušo.

Takmičenje na kojem je predstavljeno više od 2.000 različitih projekata promovira korištenje micro:bita, minijaturnog računara na kojem se može kodirati, dizajniranog u Velikoj Britaniji s ciljem podrške osnovcima da nauče kodiranje, kritičko razmišljanje i rješavanje problema. Kako je rekao mladi inovator već ima ideje za naredne projekte.

Uz pohvale i čestitke na ostvarenom rezultatu uspješnim mladim Goraždanima sportistima gradonačelnik Ernest Imamović je naglasio da će Grad Goražde, kao i do sada pratiti sve aktivnosti, kako sportista, tako i svih građana koji na bilo koji način predstavljaju naš Grad i koji su naši najbolji ambasadori u svijetu.