OBILJEŽEN DAN GRADA GORAŽDA I BPK-a GORAŽDE  

18. septembar – Dan oslobođenja i Dan Grada Goražda i BPK-a Goražde i ove godine obilježava se brojnim sadržajima. Program obilježavanja započeo je protekle sedmice, brojnim sportskim i kulturnim sadržajima, te pokaznom vježbom jedinica CZ Grada Goražda i BPK-a, te pripadnika MUP-a BPK-a koja je održana u subotu 16.09,2023.

Centralni dio programa održan je danas, a započeo je,  polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju braniteljima BPK-a Goražde i Spomen obilježje ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995.

Programu Obilježavanja Dana Grada Goražda i BPK-a prisustvovali su brojni zvaničnici, među kojima i član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH dr. Denis Zvizdić.

Nakon polaganja cvijeća uslijedila je svečana akademija, koja je održana u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, u sklopu koje su se prisutnim obratili predsjedavajući Gradskog vijeća Goražda Bajro Obuća, gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde Muradif Kanlić, komandant Abudselam Sijerčić-Pelam te član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji su ovom prilikom svim građanima BPK-a  Grada Goražda uputili čestitke i ukazali na značaj ovog datuma.

Nakon prigodnih obraćanja dodjeljena su priznanja Grada Goražda i BPK-a Goražde.

Ove godine odlukom Gradskog vijeća Grada Goražda dodjeljeno je javno priznanje «POVELJA ZA ŽIVOTNO DJELO GRADA GORAŽDA» gosp. PILAV NEDIMU, posthumno,  za izuzetan doprinos razvoju sporta – planinarstva Grada Goražda, dok je Javno priznanje «POVELJA HUMANOSTI GRADA GORAŽDA» dodjeljeno Udruženju za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju „Buđenje“ za humana djela učinjena na području grada Goražda.

Kada su u pitanju priznanja koja dodjeljuje BPK-a Goražde Odlukom Skupštine BPK-a Goražde javno priznanje ”Počasni građanin” za 2023. godinu dodijeljeno je Azizu Gluščeviću-Zisku, dok je javno priznanje „Plaketa Kantona“ dodjeljena direktorici Unis „Ginex“ d.d. Goražde Muneveri Fočo.

Za izuzetne zasluge i doprinos u odbrani Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Bosne i Hercegovine od agresije u periodu 1992.-1995. godina, Javno priznanje „Štit Kantona“ posthumno je  dodjeljeno ratnom komadantu Hasanu Turčalo Brzom.

Svečanu akademiju upotpunio je nastup učenika OMŠ ”Avdo Smailović” i članova Amaterske pozorišne scene Centra za kulturu a u popodnevnim satima u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod” u Novom Goraždu održaće se javna tribina u sklopu koje je predavač Ćamil Duraković, dok će se u večernjim satima tačnije u 20h u Domu mladih Centra za kulturu održati koncert sevdalinki ”Dženan i Dženan”.

Program obilježavanja Dana Grada Goražda i BPK-a će biti nastavljen i u narednim danima gdje je u sklopu programa planirano niz aktivnosti.