ODRŽANA 19. REDOVNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GORAŽDE

Gradsko vijeće Goražde održalo je juče svoju 19. redovnu sjednicu. Nakon dopune dnevnog reda pred vijećnicima se našla 21. tačka. U sklopu tačke  izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice odgovore je dala pomoćnica gradonačelnika Adisa Borovac, zbog izostanka Gradonačelnika u prvom dijelu sjednice zbog ranije preuzetih obaveza. Po ovoj tačci uslijedila je diskusija vijećnika. Diskusije su  se uglavnom ticale uređenja grada, asfaltiranje ulica, ulične rasvjete i zamjene svjetiljki, izrade česme koja bi imala dizajn baščaršijskog sebilja u neposrednoj blizini ‘’OŠ Husein ef. Đozo’’, no u odgovoru koje je dala pomoćnica, čak i nakon rebalansa budžeta neže biti dovoljno finansijskih sredstava za sve predloženo.

Potom su uslijedila vijećnička pitanja i inicijative, te odgovori na vijećnička pitanja. U nastavku zasjedanja vijećnici su usvojili Izvještaj o radu JU Dom zdravlja ‘’Dr. Isak Samokovlija’’, za 2022. godinu,  kao i godišnji i operativni i finansijski plan rada JU Dom zdravlja za  2023. godinu. Utvrđen je raspon cijena za neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište prema zonama građevinskog zemljišta u Goraždu za 2023. godinu.

 Potom su razmatrane i usvojene Prijedlog Odluke o davanju saglasnoti na postupak razvrastavanja lokalne ceste Goražde – Podhranjen -Hranjen u regionalnu cestu, Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti na području Grada Goražda.

Vijeće je usvojilo i prijedlog Odluke o razrješenju sekretara Gradskog vijeća, te prijedlog Odluke o imenovanju sekretara Gradskog vijeća Grada Goražda. Za novog sekretara izabrana je Delila Klovo-Kajić Usvojen je i Prijedlog Odluke o usvajanju Programa uređenja grada i prigradskih naselja za 2023. Godinu, potom Prijedlog Odluke o usvajanju Programa održavanja putnih komunikacija od interesa za Grad Goražde za 2023. godinu, prijedlog Odluke o usvajanju Programa pružanja usluga zajedničke komunalne potrošnje na području Grada Goražda i naselja Vitkovići za 2023.godinu. Usvojen je i Prijedlog Odluke o usvajanju Programa raspodjele i utroška novčanih sredstava planiranih budžetom Grada Goražda za 2023. godinu na poziciji Beneficije za socijalnu zaštitu ekonomski kod 614-231, prijedlog Odluke o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava posebnih namjena za geodetske poslove koja se u 2023. godini na području Grada Goražda prikupe po osnovu naplate naknada za korištenje podataka I vršenja usluga u oblasti premjera i katastra nekretnina i katastra komunalnih uređaja. Vijećnici nisu usvojili Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1m2 korisnog stambenog prostora za 2022. godinu na području Grada Goražda. Sjednica je potom prekinuta, a nastavak slijedi uskoro.