POČEO PROGRAM OBILJEŽAVANJA MANIFESTACIJE „DANI OTPORA“

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na šehidskom mezarju „Kolijevke” i Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995., danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“.

4.(četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i 5 minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine. Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Ova Manifestacija organizuje se u znak sjećanja na 04. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda – bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda. Iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Među delegacijama i zvaničnicima, cvijeće na šehidskom mezarju „Kolijevke” i Spomen obilježju ubijenoj djeci položila je i delegacija Grada Goražda na čelu sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, na Centralnom spomen obilježju poginulim braniocima Goražda održan je prigodni program u sklopu kojeg su se prisutnim obratili ministar za boračka pitanja BPK-a Goražde Avdo Mirvić, profesor Sedin Hadžimusić, te ratni komandant Nedžib Bašić, a u sklopu programa su nastupili i učenici osnovnih škola.

U sklopu programa večeras će u Maloj sali Centra za kulturu u organizaciji BZK Preporod i Arhiva Federacije BiH biti održan naučni skup i izložba na temu ”Dokumentovan a ne presuđen genocid”, nakon čega je u večernjim satima u programu RTV BPK biti prikazana emisija posvećena Danima otpora.

Za sutra u okviru Programa planirano je polaganje cvijeća na mezarje Halida Hubjera i saboraca na mezarju u Hubjerima, zatim će se proučiti dova šehidima u svim džamijama na području BPK-a, dok će se u večernjim satima u okviru programa u Centru za kulturu održati promocija knjige ”Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991 – 1992.)” koautora Muamera Džananovića.

U subotu, 06. maja u okviru Programa u organizaciji Udruženje za kreativni razvoj „Djeca Evrope“ na Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995., planiran je Performans „Sunčana djeca Goražda“, dok će u večernjim satima na RTV BPK biti prikazan Dokumentarni film o učešću policije u odbrani od agresije 1992.-1995. Za ponedjeljak 08. maja planiranao je obilježavanje godišnjice prvog napada na Osanicu, a 10. maja sa početkom u 12h u Maloj sali Centra za kulturu biće prikazan prezentacija infografike „9 heroja i 13 heroina“

U nedjelju 13. maja u organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca održat će se manifestacija ”Zaimov do, da se pamti 2023.” i Dan 1. Drinske brigade, te maraton „Tragom drinskih brigada“ (Rorovi-Zaimov Do).

[robo-gallery id=”8998”]