GRAD GORAŽDE I CARITAS ŠVICARSKE U BIH SUFINANSIRAT ĆE ORGANIZACIJU OVOGODIŠNJEG SAJMA ”DANI JABUKE” GORAŽDE 2022

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović potpisao je danas sa Caritasom Švicarske u BiH i Udruženjem Dani Jabuke, Goražde Ugovor o sufinansiranju organizacije Sajma ”Dani Jabuke” 2022. godina.

Kako je prilikom današnjeg potpisivanja Ugovora rečeno od strane predstavnika CARITAS-a Švicarske u BiH Projekat ”Socio-ekonomska podrška i održivost lokalnog stanovništva Gornje-drinske regije” (SEELS), kojeg implementira pomenuta organizacija,  ima za cilj podržati ekonomski razvoj osam opština regije (Čajniče, Foča u F BiH, Foča RS, Grad Goražde, Novo Goražde, Pale u F BiH, Višegrad i Rudo), kroz promociju samozapošljavanja malih biznisa, dokvalifikacije/prekvalifikacije radne snage u privatnim kompanijama i obezbjeđenje sigurnog zaposlenja.

Kao jedan vid podrške, planirana je saradnja sa opštinama u organizaciji lokalnih i regionalnih sajmova i promocija korisnika SEELS projekta i njihovih proizvoda, uvezivanje i izlazak na lokalno tržište.

Sajam ”Dani jabuke” 2022. u Goraždu predstavlja manifestaciju podrške lokalnom poduzetništvu koja okuplja izlagače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Osnovna vrijednost ove manifestacije ogleda se u angažovanju lokalnih aktera u razvoju i promociji ekonomski jedne od najrazvijenijih regija u Bosni i Hercegovini.

Sajam ”Dani jabuke” održava se od 13.-15 oktobra 2022. godine i riječ je o 18. po redu Sajmu. Ugovorom se CARITAS Švicarske u BiH obavezao pomoći organizaciju Sajma sa 10.000,00 KM, a Grad Goražde sa 5.000,00 KM . Kako je rečeno ovaj Sajam i slični događaji od velike su važnosti za sam Grad i regiju. Goražde je postalo prepoznatljivo po ovoj manifestaciji, a brojni domaći izlagači, također imaju priliku predstaviti svoje proizvode i plasirati ih na tržište, što svakako doprinosi njihovom ekonomskom osnaživanju, što je i jedan od ciljeva Sajma.