MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA U BIH DR. BISERA TURKOVIĆ BORAVILA U RADNOJ POSJETI GORAŽDU – OBEĆALA PUNU PODRŠKU NA REALIZACIJI PROJEKATA U NAŠEM GRADU

U radnoj posjeti Gradu Goražde boravila je danas ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković sa saradnicima. Susret sa zvaničnicima Grada Goražde održan je u Maloj sali Gradske uprave, a pored gradonačelnika Ernesta Imamovića sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bajro Obuća i zamjenik Nezim Alagić.

Sastanak koji je odžan danas, ocjenjen je kao veoma konstruktivan, jer je osim o aktuelnim dešavanjima i stanju na području našeg Grada, razgovarano o tri veoma bitne teme za našu lokalnu zajednicu: pitanje kreditnog zaduženja kod Saudijskog fonda za razvoj za realizaciju projekta ”Razvoj infrastrukture u Općini Goražde”, projekat regionalne sanitarne deponije i pitanju riješavanja statusa pijace.

U razgovoru sa ministricom Turković Gradonačelnik i Predsjedavajući, kao i zamjenik Alagić su uputili molbu, da obzirom na ulogu i funkciju koju obnaša, te kontakte i susrete sa međunarodnim zvaničnicima, u ovom slučaju sa zvaničnicima Saudijske Arabije, te Turske, ministrica pomogne u riješavanju ovih pitanja koji su od izuzetnog značaja. U izuzetno prijatnoj radnoj atmosferi ministrica Turković obećala je da će se angažovati na iznalaženju rješenja po pomenutim pitanjima. Također je naglašeno da svi zajedno trebamo da radimo za dobrobit BiH bez obzira na različite stranačke pripadnosti.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je kako Goraždu treba pružiti podršku i upravo kroz ovakve posjete pruža se mogućnost za otvaranje konkretnih tema i pitanja – ”Ono što smo i ranije govorili je da Grad Goražde treba staviti u fokus posjeta međunarodnih organizacija, evo posjetio nas je visoki predstavnik gosp. Schmidt, kao i gosp. Sattler, zatim Ministar odbrane, a danas nas je posjetila Ministrica vanjskih poslova. Jedan konstruktivan, zajednički, možemo reći radni sastanak. Bilo je govora o ulozi  Ministrice vanjskih poslova pošto je u konstantnom susretu sa  svim zemljama u okruženju. Evo sutra ima priliku ugostiti i Erdoana i s te strane da stavimo neke teme u fokusu koje ćemo u narednom periodu predočiti našem narodu, a to je naravno pitanje Saudisjkog kredita, odnosno kreditnog zaduženja Grada Goražda kod Saudijskog fonda za razvoj, gdje ministrica ima konsantan susret sa tim Fondom, kao i ambasadorom, kao i sa predstavnicima visokopozicioniranih osoba u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Pokrenuli smo temu koja se tiče mogućnosti rasterećenja Grada Goražda pomenutim kreditom, pronalaženje nekih novih mogućnosti za njegovu isplatu, jer nam je to veliko opterećenje za Budžet. To je jedno, drugo pitanje bilo je pitanje regionalne sanitarne deponije. Napominjem da Grad Goražde ima i građevinsku i urbanističku saglasnost i okolinsku i spreman projekat preveden na engleski jezik, a da nijedna okolna opština nema rješeno pomenuto pitanje, a drugi bitan projekat koji našem narodu znači je pijaca, napominjem da je pijacu Ziraat banka preuzela, ona je vlasnik. Grad Goražde želi kupiti pijacu i zajedno sa JKP ”6. mart” otvoriti i staviti u funkciju našem narodu, uz otplatni period koji je moguće izvršiti do kraja. Razgovarali smo i o projektu izgradnje katoličke crkve i ono što me posebno raduje je da je Vatikan stavio Drinske mučenice u svoj kalendar i da država BiH, kao i Grad Goražde također te datume treba staviti u svoj kalendar, staviti taj datum da katolički vjernici mogu taj dan doći u Grad Goražde u Kanton, što posebno ministricu raduje. Imali su neposrednih susreta gdje Grad Goražde spomenut znači, radimo na jačanju i stvaranju jednog dobrog ambijenta da dobre teme, dobre informacije idu iz Grada gdje mi živimo kao i investitorima koji su došli. Ono što ćemo  naravno, što smo napomenuli da ono što imamo kao zadaću, dobijanje direktnih investicija od drugih gradova bez obzira kojoj političkoj populaciji pripadali idemo u obnavljanje tih stvari projekata.”

Nakon sastanka gradonačelnik Ernest Imamović zajedno sa ministricom dr. Bisera Turković i premijerkom Aidom Obućom posjetio je lokaciju gdje se gradi katolička crkva.