GRAD GORAŽDE I OPŠTINE NOVO GORAŽDE I ČAJNIČE POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI SA FONDACIJOM DOGS TRUST – MASOVNOM STERILIZACIJOM NAPUŠTENIH PASA DO RJEŠENJA GORUĆEG PROBLEMA

Grad Goražde, Opština Čajniče i Opština Novo Goražde potpisali su danas Memorandum o saradnji sa fondacijom Dogs trust. Potpisivanje je upriličeno u Maloj sali Gradske uprave Goražde.

Ovim Memorandumom o saradnji definisana su pravila, uvjeti i obaveze strana u procesu saradnje između Grada Goražda, Opštine Čajniče, Opštine Novo Goražde i Dogs Trust-a, a u vezi sa uspostavom i implementacijom Dogs Trust programa Masovna sterilizacija napuštenih pasa na teritoriji Grada Goražda, Opštine Čajniče i Opštine Novo Goražde.

Prema pomenutom Memorandumu obaveze lokalnih zajendica su da aktivno i kontinuirano rade na provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i svih drugih relevantnih zakona, podzakonskih akata i propisa koji se odnose na oblast dobrobiti životinja i upravljanja populacijom pasa, te uspostavi samoodrživog i trajnog sistema za upravljanje populacijom pasa u skladu sa zakonskim okvirom. Memorandumom su lokalne zajednice preuzele obavezu i da će istražiti i sankcionisati, u skladu sa svojim nadležnostima, nehumano i svako drugo postupanje koje nije u skladu sa zakonskim okvirom, te obezbijediti nesmetano odvijanje Programa kastracije/sterilizacije napuštenih pasa odnosno hvatanje i vraćanje pasa na istu lokaciju a što je i cilj  Programa

S druge strane Fondacija Dogs trust će provesti odabir  veterinarske organizacije, koja ispunjava sve kriterije i  koja će provesti program sterilizacije.

Potpisnici Memoranduma nadaju se da će se ovim riješiti jedan od gorućih problema u svim lokalnim zajednicama koje su potpisnice Sporazuma.

Gradonačelnik Ernest Imamović: ”Prije svega želim se zahvaliti načelniku Opštine Čajniče Goranu Karadžiću, predstavnicima Opštine Novo Goražde, koji su zajedno pod jednakim uslovima potpisali Memorandum o saradnji na rješavanju pasa lutalica. Problem pasa lutalica nije problem isključivo Grada Goražda, Novog Goražda ili drugih lokalnih zajednica, nego problem svih sredina. Evo danas zahvaljujući hrabrosti ove tri lokalne zajednice su pokazale jedan nivo spremnosti na zajedničkoj saradnji i rješavanju datog problema.”

Anida Dinarević, voditelj operativnog odjela  Dog Trust Fondacije.”Na inicijativu Grada Goražda ranije smo pokušali da uspostavimo saradnju vezanu za projekat kastracije i sterilizacije pasa u Gradu Goraždu.Uspjeli smo iskomunicirati i sa ostalim opštinama, tako da imamo prvi put jedan ovakav vid saradnje između više opština i fondacije Dogs trust na projektu kastracije  i sterilizacije napuštenih pasa lutalica gdje ćemo pokušati sistemski da radimo na rješavanju ovog problema. Problem jeste veliki i  mi smo svjesni toga. Grad Goražde zaista intenzivno radi na rješavanju ovog problema na jedan human način.”