PREDSTAVA ”OVDJE I SADA” ODRŽANA U SKLOPU FESTIVALA PRIJATELJSTVA ODUŠEVILA POSJETITELJE

Predstava “Ovdje i Sada”, u režiji Ajle Bešić, izvedena je pretposljednjeg dana 27. Internacionalnog Festivala prijateljstva u Centru za kulturu Goražde
Ovaj događaj organiziran od strane Grada Goražde i UNFPA, Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija, uz podršku Fonda UN-a za izgradnju mira (PBF) i Italijanske ambasade u BiH.
“Tema predstave je mir. Glumci i glumice su govorili o onome što za njih znači mir. Danas, kada spomenemo mir, često se veže za rat, ali to ne znači nužno isto za sve. Svako od njih ima svoj mir i različite generacije imaju različite percepcije mira. Proces stvaranja predstave bio je emotivan i poseban jer je nastajala iz ličnih iskustava i priča”, istakla je režiserka Ajla Bešić.
Nakon predstave, održan je i razgovor s javnom, a ovaj interaktivni segment omogućio je posjetiocima da podijele svoja razmišljanja o miru i temama koje su obrađene u predstavi koja je dosad izvedena u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci, Stocu, Gornjem Vakufu i Goraždu. U narednom periodu gostovanja su planirana iu regiji.
Predstava “Ovdje i Sada” dio je Projekta “Zbližimo se: Razmjene mladih u podijeljenim zajednicama koje teže interkulturalnom dijalogu i inkluziji”, koji implementira UNFPA uz finansijsku podršku Fonda UN-a za izgradnju mira (PBF) i Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini . Cilj projekta je pomoći mladima da prevladaju podjele u zajednicama, imajući u vidu značajno naslijeđe bola i traume iz rata u Bosni i Hercegovini