ZAJEDNIČKOM PRESS KONFERENCIJOM IZRAŽENO NEZADOVOLJSTVO POVODOM HAPŠENJA EDINA VRANJA

Sa zajedničkog pressa organizovanog povodom hapšenja Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije u FUP-u, predstavnici skupštinskih i gradskih komisija za boračko-invalidsku zaštitu BPK i Grada Goražde, Ministarstva za boračka pitanja BPK-a, Koordinacija boračkih udruženja s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Fondacija „Istina za Goražde“, te premijerka Vlade BPK-a Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović uputili su zajedničko saopćenje u kojem se osuđuje ovo hapšenje i upućuje oštra kritika nadležnim pravosudnim organima, posebno Tužilaštvu BiH koje, kako ističu, već 25 godina ne poduzimaju nikakve radnje u pogledu istrage ratnih dešavanja u ovoj nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a, te selektivno radena predmetima ratnih zločina.

„Pozivamo nadležna tužilaštva da konačno počnu raditi svoj posao na način da se istina i pravda ne obesmišljavaju. Skupština i Vlada BPK Goražde su u više navrata upućivale dopise nadležnim institucijama i Tužilaštvu BiH da hitno poduzmu mjere kako bi se dosljedno provodila Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, prvenstveno na području regije Goražde i u cijeloj državi BiH.

Međutim, iz revidirane Analize Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koju je sačinio Upravni odbor Fondacije „Istina za Goražde“, a koju je prihvatila i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  vidi se da nije došlo do značajnijih promjena usmjerenih na procesuiranje manje složenih predmeta u kojima se kao osumnjičeni i optuženi pojavljuju isključivo branioci velikog broja nedužnog zbjega naroda ispred kama zločinaca od sigurne smrti u opsjednutom Goraždu.

Na primjeru Goražda najasnije se vidi rad i djelovanje Tužilaštva u BiH koje procesuira manje složene predmete, vrši fragmetaciju predmeta radi ispunjavanja normi, istražuje i procesuira isključivo Bošnjake mijenjajući suštinu i karakter ratnih djejstava na ovom području. Činjenica je da su do danas potvrđene samo dvije optužnice za počinjene ratne zločine nad opkoljenim bošnjačkim stanovništvom Goražda, u zaštićenoj zoni UN-a, još jednom ubija preživjele građane i rodbinu žrtava koji su bili svjedoci varvarstva i terora, svakodnenvih pogibija i teškog ranjavanja civilnog stanovništva, uništavanja zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kulturnih i vjerskih objekata.

Više od sedam godina tražimo prijem kod glavne tužiteljice BiH kako bismo je upitali zašto se ne implementira Državna strategija, zašto veliki broj predmeta zločina počinjenih na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina na prostoru Jugoistočne Bosne još nije procesuiran i zašto za njih do sada niko nije odgovarao iako o njima i njihovim počiniocima postoji mnoštvo zadokumentovanih dokaza.

Pitamo glavnu Tužiteljicu BiH zašto se predmeti sa oznakom B još drže u ladici, zašto još niko nije odgovarao za ubistva 148 djece u Goraždu i za 2000 ubijenih civila. Godinama tražimo ove odgovore, a tužiteljica se nije udostojila ni da nas primi.

Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća tražimo hitno poduzimanje mjera prema odgovornim osobama za ovakav rad, koji dodatno ubija žrtve i časne učesnike odbrane golih života u goraždanskom okruženju, a od sudova u BiH se da prihvate isključivo optužnice zasnovane na zakonitoj proceduri i u skladu sa važećim zakonima BiH.

Od meritornih instiucija BiH zahtijevamo poduzimanje mjera za obezbjeđenje bar istog tretmana pripadnika Armije RBiH i drugih komponenti koje su branile BiH od agresije kao što je tretman pripadnika jedinica i snaga koje su uništavale BiH, posebno u pogledu mogućnosti bježanja od sudskih postupaka u susjedne zemlje Srbiju i Hrvatsku. Po ovom pitanju tražimo poduzimanje konkretnih mjera za njihovu ekstradiciju i suđenje u BiH.

Takođe, od tužilaštava u BiH tražimo da uvažavaju isključivo pravne osnove za pokretanje istražnih radnji i postupaka u daljoj implementaciji Strategije i da u potpunosti odbace politički ili na drugi način inicirane, odnosno naređene radnje i aktivnosti. Od sudova i Tužilaštva BiH zahtijevamo zaštitu časnih i čestitih autoriteta, visokomoralnih učesnika u odbrani BiH od prljavih i podlih blaćenja, laganja o njihovom učešću u zločinima, koja se često provode s ciljem uništenja vrijednosti i autoriteta pojedinaca, što za posljedicu često ima narušavanje njihovog zdravstvenog stanja i preranu smrt.

Kod građana Goražda koji su preživjeli strahote rata opravdano se javlja osjećaj da je na sceni pokušaj izjednačavanja žrtve i zločinca. Teško je ljudima objasniti zašto za ubijanje 158 djece i ranjavanje njih više od 500, niko nije odgovarao. Zašto izgladnjivanje stanovništva, masovno ubijanje civila, silovanja i druga planska zlostavljanja nisu prioritet u radu tužilaca i Tužilaštva BiH“ , navodi se u zajedničkom saopćenju sa današnjeg sastanka u zgradi Vlade BPK Goražde.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI