XVII KULTURNO – KNJIŽEVNA MANIFESTACIJA DANI ISAKA SAMOKOVLIJE POČINJE SUTRA

I ove godine u organizaciji JU Centar za kulturu Goražde, Gradske uprave Grada Goražda, te Jevrejske zajednice BiH održaće se XVII po redu manifestacija Dani Isaka Samokovlije ”Sunce nad Drinom Goražde-Sarajevo-Fojnica 2021.” u spomen na velikog književnika, porijeklom iz Goražda Isaka Samokovliju.

Sedamnaestom po redu manifestacijom obilježava se 132 godina od rođenja i 66 godine od Samokovlijine smrti. Samokovlija je rođen u Goraždu, a Fojnica i Sarajevo su mjesta njegovog stvaralačkog rada koji je i spona između tri grada u kojima će se dešavati dijelovi ovogodišnjeg programa.

Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj su predstavljeni programski sadržaji ove manifestacije. Na press konferenciji govoreći o programskim sadržajima novinarima su se obratili direktor JU Centar za kulturu Murat Fejzić, savjetnik za kulturu i religiju u Jevrejskoj zajednici BiH i stalni član Organizacionog odbora manifestacije Eli Tauber, te pomoćnik Gradonačelnika Sanid Zirak.

Manifestacija će zvanično početi u sutra u 11 sati, polaganjem cvijeća pred bistu dr. Isaka Samokovlije, u krugu Doma zdravlja u Goraždukoji nosi ime svjetski poznatog humaniste i književnika

Podsjećamo, nakon polaganja cvijeća pred bistu dr. Isaka Samokovlije, u 12:30h u holu Centra za kulturu posjetioci će moći da vide izložbu ”Život i djelo Isaka Samokovlije”. U nastavku programa, sa početkom u 12:45h u Maloj sali Centra za kulturu vidjećemo izlaganje o životu i djelu Isaka Samokovlije predstavnika Jevrejske zajednice u BiH, Elija Taubera.

Obzirom na okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 u ovoj manifestaciji i ovom prilikom o stvaralaštvu Isaka Samokovlije putem linka govorit će prof.dr. Sanjin Kodrić predsjednik  BZK „Preporod“ i prof. Hadžem  Hajdarević predsjednik društva pisaca BiH, dok će u program učešće uzeti i hor Centra za kulturu.

Manifestacija će biti nastavljena u februaru, kada će Centar za kulturu raspisati javni poziv za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola na teme koje opserviraju stvaralaštvo Isaka Samokovlije, a u proljeće biće održan i Kviz znanja o životu i djelu Isaka Samokovlije.