VELIKA ZABAVA ZA DJECU I MLADE- DJEČIJI FESTIVAL FUTUREA PONOVO U GORAŽDU

Goražde je i ove godine domaćin popularnog dječijeg festivala Futurea. Ovaj Festival održan je prošle godine po prvi put u našem gradu i pokupio je simpatije brojnih posjetilaca koji su bili oduševljeni sadržajima. Organizator Festivala su fondacija Out of area i Grad Goražde.

Ove godine posjetu Festivalu najavilo je 10 škola iz Goražda, a preko 1200 djece posjetilo je danas Futureu.

Festival je održan  danas na istoj lokaciji kao i prošle godine ( Most Alije Izetbegovića, ul. Zaima Imamovića i Omladinska ulica). U naš grad stiglo je 150 volontera iz Holandije, a postavljeno je 20 šatora, kao i centralna bina.

U sklopu programa je najprije upriličena ceremonija otvaranja Festivala u kojem su pored prijatelja iz Holandije nastupili I goraždanski mališani,  a nakon same ceremonije,  otvorene su brojne radionice sa mnoštvom zanimljivih sadržaja. Dobrodošlicu u grad na Drini poželio je gradonačelnik Ernest Imamović, koji je i otvorio Festival.

U sklopu Festivala postavljeno je nekoliko zona i to:  zona pustolovina u sklopu kojeg je  postavljen princezin dvorac na napuhavanje, holandski dvorac na napuhavanje, sanke, toranj na napuhavanje i veliki toranj za penjanje. Potom  postavljena je zona kreativnosti (ukrašavanje majica, pravljenje privjesaka, crtanje kredom, pravljenje narukvica), zona ljepote ( pletenje kose, privremene tetovaže, lakiranje noktiju, šmikanje), zona za muziku i ples ( fleš mob, plesanje, sviranje sa djembe instrumentom, limbo). Također dio programa bila i zona teatra ( foto kabina, predstava, maskota Fanky, maskota Nadja, mađioničar, klovnovi), zoma za sport i igrice (veliki twister, vuča konopca, muzičke stolice, igra hvatanja riba, bacanje lopte, igra ”ljute ptice”, te kutak za hranu (šećerna vuna, kokice, pofferthjest (tradicionalni holandski slatkiš).

‘’Grad Goražde po prvi put je prošle godine ugostio Festival Futurea. Zahvaljujući pozitivnim utiscima sa prošlog Festivala, evo grad Goražde je i ove godine  jedan od 4 grada u Bosni i Hercegovini u kojem se održava Festival i učestvuje u direktnoj organizaciji Festivala. 150 volontera iz Holandije je stiglo u naš Grad. Drago mi je da smo za djecu pripremili ovakve sadržaje. Riječ je o jedinstvenom Festivalu u regiji. Nakon ovog Festivala slijede sportske igre za mlade, koncert Dženana Lončarevića i sve to je uvertira pred slijedeći Festival prijateljstva na čijoj organizacji već radimo.’’- naglasio je u izjavi za medije gradonačelnik Imamović

Kao i prošle godine, gosti iz Holandije su oduševljeni prijemom na koji su naišli u Goraždu istakao je predsjednik Fondacije Out of area Wiliam Bos:‘’Drago mi je da smo danas ponovo u Goraždu. Atmosfera je sjajna. Naš cilj ovog festivala je igra, zabava i druženje. Zato smo tu danas. Drago nam je da je došao veliki broj djece.’’