USPJEŠNO PROVEDENA AKCIJA ČIŠĆENJA PRIOBALJA RIJEKE DRINE, DANAS POSTAVLJANJE KANTI ZA SITNI OTPAD

Grad Goražde u saradnji sa nevladinom neprofitnom organizacijom World Vision, kao što je ranije najavljeno, tokom proteklog vikenda održao je akciju čišćenja priobalja rijeke Drine. Akciji se odazvao veliki broj mladih sugrađana, a svoj doprinos dali su i članovi različitih udruženja.

Ovo je prva od aktivnosti koja će se realizovati u sklopu projekta kojeg provodi Grad Goražde sa organizacijom World Vision, čija ukupna vrijednost iznosi 12.518,00 KM.

World Vision Bosna i Hercegovina, u devet bh. općina, u saradnji sa partnerima provodi aktivnosti koje doprinose otklanjanju odnosno rješavanju negativnih posljedica klimatskih promjena. Jedna od takvih je i projektni sporazum sa Goraždem i realizovana Eko šetnja uz akciju čišćenja priobalja Drine.

“Vrijednost projekta je 12.518,00 KM i odnosi se na postavljanje kanti za sitni otpad i akcije čišćenja. Kroz naše djelovanje trudimo se uticati na promjenu navika svih građana jer malim promjenama u vlastitom ponašanju doprinosimo očuvanju životne sredine. Trebamo se svi zajedno brinuti o okolišu i njegovom očuvanju jer ne postoji drugi plan ili alternativa” – kaže Edisa Ahmetspahić Hendo, predstavnicaorganizacije.

Akcija je imala za cilj podizanje svijesti građana o zaštiti okoliša.

Kao nastavak aktivnosti u sklopu pomenutog projekta danas je izvršeno postavljanje kanti za odlaganje otpada na šetalištima pored Drine, a iz nadležne Službe za prostorno uređenje Grada Goražda upućen je apel građanima da čuvaju i ne uništavaju kante.

“Kante će biti postavljene duž šetališta Rasima Živojevića, od Gun Gor parka prema gradskom stadionu te od Mosta žrtava genocida u Srebrenici, kroz Omladinsku ulicu do industrijske zone. Molimo građane da to ne uništavaju već da zajedno ovaj grad učinimo čistijimi kvalitetnijim mjestom za življenje. Ovo je samo jedan od koraka koje ćemo poduzeti u narednom periodu” –  rekla je u izjavi za medije Adisa Borovac, pomoćnik Gradonačelnika Goražda za prostorno uređenje.

Najavila je da će se uskoro pristupiti sanaciji uništenih i nabavci novih klupa u gradu uz napomenu da Gradska uprava ima odličan tim mladih ljudi koji intezivno rade na poboljšanju ambijenta za život i projektima koji su od velike važnosti za sve. Međutim, kako je kazala, u tome je potrebna i bezuslovna podrška građana.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI