USKORO USELJENJE 24 PORODICE U NOVU ZGRADU IZGRAĐENU U SKLOPU PROJEKTA CEB II NA SPLAVIŠTU

U naselju Splavište privode se kraju radovi na izgradnji nove stambene zgrade sa 24 stambene jedinice koja se gradi u sklopu državnog projekta CEB II ”Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja” koji se implementira na teritoriji cijele BiH. Do sada su izgrađene  tri zgrade, dvije u naselju Rasadnik i jedna u ul. Salih Bega Kuljuha.

Nova zgrada na Splavištu  rađena je po uzoru na prethodne zgrade a imat će 24 stambene jedinice.

Gradonačelnik Ernest Imamović obišao je danas pomenutu lokaciju I tom prilikom za medije izjavio:’’Evo zgrada je završena zaista u rekordnom roku, prije svih mislim u F BiH, po projektu CEB II zatvaranje kolektivnih smještaja i alternativnih smještaja. Radovi se privode kraju. Izvođač radova je firma Drina i sigurno je to jedna od ljepših zgrada. Uskoro očekujemo njeno zvanično otvaranje i useljenje porodica, što je veoma značajno za nas.’’

Gradonačelnik Imamović je također najavio nastavak aktivnosti na realizaciji ovakvih i sličnih projekata, a u planu je rješavanje pitanja zgrade Balkan 2, odnosno iznalaženje finansijskih sredstava za ovaj projekat.

Podsjećamo, da su projektom CEB II osigurana kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Realizacijom Projekta CEB II zatvorit će se svi kolektivni centri u RS i oko 76 % kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine. Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, planirana je realizacija devet (9) podprojekata u Općinama Pale FBiH, Foča FBiH i Gradu Goraždu. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 17.422.833 KM (kreditno zaduženje u iznosu od 10.576.027 KM i kontribucija Grada i Općina u iznosu od 6.846.805 KM).

Na području Federacije BiH, do sada je izgrađena 271 stambena jedinica i sanirano 26 stambenih jedinica.