USKORO OTVARANJE JOŠ JEDNE ZGRADE SOCIJALNOG STANOVANJA U NASELJU SPLAVIŠTE

U naselju Splavište u toku su radovi na izgradnji nove stambene zgrade sa 24 stambene jedinice koja se gradi u sklopu državnog projekta CEB II ”Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja” koji se implementira na teritoriji cijele BiH. Do sada su izgrađene  tri zgrade, dvije u naselju Rasadnik i jedna u ul. Salih Bega Kuljuha.

Nova zgrada na Splavištu  rađena je po uzoru na prethodne zgrade a imat će 24 stambene jedinice.

Tim povodom danas su Gradsku upravu posjetili predstavnici CRS-a , u svojstvu tehničke podrške za realizaciju projekta CEB II. Na sastanku sa gradonačelnikom Imamovićem  i pomoćnicima gradonačelnika Hodžić Muamerom i Kanlić Samirom razgovarali su o ovom projektu, kao i nastavku saradnje, a nakon sastanka zajedno su obišli lokaciju Splavište na kojoj se izvode radovi.

Podsjećamo, da su projektom CEB II osigurana kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Realizacijom Projekta CEB II zatvorit će se svi kolektivni centri u RS i oko 76 % kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine. Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, planirana je realizacija devet (9) podprojekata u Općinama Pale FBiH, Foča FBiH i Gradu Goraždu. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 17.422.833 KM (kreditno zaduženje u iznosu od 10.576.027 KM i kontribucija Grada i Općina u iznosu od 6.846.805 KM).

Na području Federacije BiH, do sada je izgrađena 271 stambena jedinica i sanirano 26 stambenih jedinica.