UDRUŽENJE ”ISTINA” NASTAVLJA SA STIPENDIRANJEM UČENIKA I STUDENATA IZ GORAŽDA

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović upriličio je danas prijem za predstavnike Udruženja izbjeglih i raseljenih, socijalno-ugroženih lica ”Istina”, tačnije predsjednicu Udruženja Hidu Omeragić, te Muniru Džabija saradnicu i realizatora na ovim projektima. Sastanku je također prisustvovao Šemso Ferhatović, koji je također uključen u realizaciju projekata na području Goražda.

Naime, ovo Udruženje već dugi niz godina djeluje i radi, između ostalih gradova i općina, i na području Grada Goražde i do sada je proveden niz uspješnih projekata. No ono na šta je stavljen fokus današnjeg sastanka jeste stipendiranje učenika i studenata. Udruženje ”Istina”, zahvaljujući donatorima, redovno stipendira učenike i studente širom BiH, a danas je ujedno uručena i jednogodišnja stipendija u iznosu od 1000 KM za učenicu Medinu Čolak iz Goražda.

Više informacija o ovim projektima u toku sastanka dala je realizator projekta Munira Džabija: ”Danas smo uručili stipendiju Medini Čolak koja živi sama sa majkom, bez nekih velikih primanja. Stipendija je za cijelu godinu. Radi se o 1 000 KM. Imali smo do sada dosta naših stipendista iz Goražda, međutim, neki su završili školovanje, sada se pružila prilika, u saradnji sa Gradonačelnikom Goražda, da vidimo da stipendiramo novu djecu, da se podnose novi zahtjevi, da pripremimo i stipendiramo djecu koja su odlična i koja su izuzetna u svom životu, u radu u školovanju, dakle zaista koji su posebni i koji zaslužuju stipendiju. Mi ćemo zahtjeve podnijeti, a onda će se to razmatrati u Atlanti, gdje članovi humanitarnog Fonda iz Atlante, za sada stipendiraju u BiH 170 djece. Djeca su svih uzrasta i kada se javi donator on stipendira dijete do kraja njegovog školovanja. Imamo djecu koja su magistrirala, žele dodatno da se obrazuju, pratimo ih dakle do kraja školovanja. Ako djeca završe srednju školu, pa žele nešto drugo da budu, da se doškoluju i prekvalifikuju, također su donatori uz njih. Oni podržavaju mlade i zaista žele da ta djeca se školuju i budu pravi bh građani koji će ovu zemlju dići na noge i koji će da pomognu da nekako izađemo iz ove krize”.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI