U SKLOPU PROJEKTA ”IMPAKT- INKUBATOR POSLOVNIH IDEJA” POČELA OBUKA ZA MLADE PODUZETNIKE IZ GORAŽDA

U zgradi Biznis centra Goražde danas je započela prva faza projekta ”IMPAKT – inkubator poslovnih ideja”, a riječ je o poduzetničkoj obuci u trajanju od šest dana. U obuci učestvuju mladi  koji su aplicirali na Javni poziv IMPAKT-inkubator poslovnih ideja. Naime, Investicijska fondacija IMPAKT u saradnji sa Gradom Goražde i Caritasom realizuje pomenuti projekat a cilj je potaknuti mlade na pokretanje vlastitih start up biznisa ili dodatno ojačati postojeće. Javni poziv bio je namjenjen za mlade os 18-35 godina, a u Goraždu je prijavljeno ukupno 17 aplikacija.

Mladima se danas na početku obuke obratio i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasivši da je riječ o veoma značajnom projektu, te da se nada da će ovim mladi dobiti priliku da nauče dosta toga kada je u pitanju pokretanje vlastitih biznisa, te da je ovo odlična prilika za mlade poduzetnike, jer osim finansijske potpore mladi će imati priliku naučiti dosta toga uz pomoć mentora.

Nešto više o samom projektu u izjavi za medije govorila je  Mirela Omerović, ekspert za razvoj i poduzetništvo investicijske fondacije Impakt:”Investicijska fondacija IMPAKT u saradnji sa Gradskom upravom Goražde i organizacijom Caritas danas kreće sa prvom fazom programa koji se zove IMPAKT- inkubator poslovnih ideja. U proteklih dva mjeseca imali smo objavljen jedan Javni poziv za mlade ljude koji imaju neku poslovnu ideju i žele da je realiziraju uz našu podršku ili oni koji su registrovali biznis u protekloj godini dana. Sa današnjom obukom kreće prva faza gdje ćemo ustvari kroz izradu poslovnog plana i poslovnog modela i kroz jednu obuku koja je više nekako formulisana kao mentorska radionica raditi na razradi poslovnih ideja, a nakon mjesec dana obuke i mentorstva oni koji budu najistrajniji, najuporniji će imati priliku da prezentuju svoje poslovne ideje i da koriste finansijsku podršku u iznosu od 8. 000,00 KM. S obzirom na trenutno stanje, ovih 17 prijava i nije tako mali broj, s obzirom da se radi o ograničenoj dobnoj skupini od 18-35 godina i obično nekako kada se prvi put program implementira sve dok se ne stekne određeno povjerenje, dok se ne vidi kako teče proces bude mali broj prijava, ja vjerujem da će naredne godine biti još uspješnije, kao i u ostalih 57. lokalnih zajednica u kojima radimo. Ja vjerujem da će pored onih koji budu pokrenuli svoje vlastite biznise mladi dosta naučiti u smislu nekih poduzetničkih kompetencija i nekih soft vještina koje su im potrebne na tržištu rada.”