U OKVIRU 24. MANIFESTACIJE „DRINSKE VEČERI DJEČIJE POEZIJE“ DODJELJENE NAGRADE

Tradicionalna Književna manifestacija ”Drinske večeri dječije poezije” uprkos pandemiji Korona virusa održana je i ove godine, a riječ je o 24. po redu manifestaciji. ”Drinske večeri dječije poezije” svake godine okupe veliki broj učesnika, odnosno učenika osnovnih škola iz regije, koji  se sa svojim radovima prijavljuju na Javni poziv za izbor najboljih literarnih radova, a koji objavljuje JU Centar za kulturu Goražde.

Učešće na pomenutom konkursu ove godine uzeli su učenici osnovnih škola sa područja BPK-a (OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“, OŠ „Husein ef. Đozo“, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Vitkovića, OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ iz Ilovače (Grad Goražde), OŠ „Ustikolina“ Foča u FBiH i OŠ „Prača“ Pale u F BiH), te učenici osnovne škole ”Sveti Sava” iz Rogatice, koji su pisali na teme ”Drugarstvo je naša najveća moć ” (za učenike od I do V razreda) i ”Lijepo je ime mog rodnog njesta ” (za đake od VI do IX razreda).

Pomenuti radovi objavljeni su u novoj zbirci pjesama pod nazivom „Drinske večeri dječije poezije“ u kojoj se nalazi ukupno 64 rada dječaka i djevojčica iz 7 osnovnih škola, a čiji je izdavač Centar za kulturu Goražde. Poseban žiri u kojem su bili nastavnici/profesori razredne nastave i maternjeg jezika sa predstavnicima Centra za kulturu odabrao je najbolje, a svaka od objavljenih pjesama zaslužuje nagradu.

Pored organizatora JU Centar za kulturu Goražde, manifestaciju podržava i  Grad Goražde koji je pokrovitelj ovog događaja.

Tim povodom danas je u Maloj sali Centra za kulturu organizovana ceremonija proglašenja najboljih radova i dodjela priznanja.  Na početku se prisutnima obratio Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu koji je istakao opredjeljenje ove javne ustanove da podržava i potiče sve oblike kreativnog izražavanja djece, a među njima i književno stvaralaštvo. On se zahvalio rukovodstvima osnovnih škola i nastavnicima/profesorima razredne nastave i maternjeg jezika na uspješnoj saradnji u realizaciji ove značajne manifestacije.

Riječi dobrodošlice na manifestaciju i čestitke na organizaciji događaja uputio je i pomoćnik Gradonačelnik Goražda Sanid Zirak koji je ovom prilikom u svom obraćanju nagrađenima uputio čestitke i pozvao đake da što više i češće čitaju i pišu.

Nakon obraćanja uslijedilo je proglašenje najboljih radova, a nagrade je uručio Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu, a dodjeljene su i zahvalnice za podršku u pripremi i realizaciji manifestacije Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, Gradskoj upravi Grada Goražda, općinama Pale u FBiH i Foča u FBiH, a posebna zahvalnost upućena je školama koje su učestvovale u manifestaciji.

NAGRAĐENI UČENICI

Za radove pisane na temu ” Drugarstvo je naša najveća moć ” (I – V razreda)

  • I mjesto Nejla Subašić V razred OŠ ”Mehmedalija Mak Dizdar” Vitkovići
  • II mjesto Emina Forto V razred OŠ “Husein ef. Đozo” Goražde
  • III mjesto Ilma Herenda IV razred OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija” Goražde

Za radove pisane na temu ”Lijepo ime mog rodnog mjesta ” (V – IX razred)

  • I mjesto Eldar Agović VIII razred OŠ “Husein ef. Đozo” Goražde
  • II mjesto Almin Radača VII razred OŠ ”Prač” Pale FBiH
  • III mjesto Ilhana Pleh VII razred OŠ ”Hasan Turčalo Brzi” Ilovača.
POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI
COVID-19
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NA PODRUČJU BPK GORAŽDE
Osvježeno: 18.06.2021
IZVOR: Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde
AKTIVNIH SLUČAJEVA
OPORAVLJENIH
UMRLIH
5
2022
82
(+1)
(0)
(0)