SVEČANO OBILJEŽEN 18. SEPTEMBAR – DAN GRADA GORAŽDA I BPK-a GORAŽDE

Nakon što je proteklih dana provedeno niz aktivnosti, program obilježavanja 18. septembra – Dana Grada Goražda i BPK-a nastavljen je danas, gdje su prvo delegacije zakonodavne i izvršne vlasti Grada Goražda, BPK-a i općina u njegovom sastavu, Muftijstva goraždanskog, Oružanih snaga, te predstavnici boračkih udruženja, posjetili šehidsko mezarje i partizansko groblje u Kolijevkama.

Također, od strane pomenutih delegacija položeno je cvijeće i na Spomen obilježje ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995., kao i na Spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a.

Potom je uslijedila svečana akademija, koja je održana u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde, u sklopu koje su prisutnim o važnosti ovoga datuma govorili gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, premijerka BPK-a Aida Obuća, te predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Sirbubalo.

Nakon prigodnih obraćanja dodjeljena su priznanja Grada Goražda i BPK-a Goražde.

Ove godine odlukom Gradskog vijeća Grada Goražda dodjeljeno je Javno priznanje ”Povelja humanosti Grada Goražda” g-đi Mersihi Pecikozi za humana djela učinjena na području grada Goražda. Priznanje Merishi je uručio predsjedavajući Gradskog vijeća Goražde Bajro Obuća.

Kada su upitanju priznanja koja dodjeljuje BPK-a Goražde Odlukom Skupštine BPK-a Goražde javno priznanje ”Počasni građanin” za 2021. godinu dodijeljeno je Nijazu Hastoru, zatim javno priznanje „Plaketa Kantona“ dodjeljena je posthumno Jusufu Hubjeru, dok je javno priznanje „Štit Kantona“ dodijeljeno ratnom komandantu, Mensuru Ćurović – Roki.

Svečanu akademiju upotpunio je nastup profesora OMŠ ”Avdo Smailović”, dok je u popodnevnim satima u Domu mladih Centra za kulturu održan historijski čas o temi „Formiranje ratnih brigada i njihova uloga u odbrani“, a za 17h u prostorijama OMŠ ”Avdo Smailović” planiran je koncert klasične muzike u izvođenju tria “Musica salinea“ iz Tuzle, dok će se u 20h u Velikoj sali CZK Goražde i na platou ispred Spomen obilježje ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. prikazati film „Zaim, čovjek sa osmijehom“.

Program obilježavanja Dana Grada Goražda i BPK-a će biti nastavljen i u narednim danima za kada je u sklopu programa planirano niz aktivnosti.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI