PRO-BUDUĆNOST POMAŽE LOKALNIM ZAJEDNICAMA TOKOM PANDEMIJE

U okviru USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost zbog novonastale situacije sa virusom COVID-19 osigurana je pomoć za više od 50 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 80.000,00 KM, gdje je podijeljeno skoro 1.200 paketa sa osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama građanima koji su najviše ugroženi pandemijom COVID-19. Osim paketa, pojedine općine i gradovi dobile su i dezinfekcijska sredstva, medicinske posteljine za izolatorije, materijale za šivanje maski i šivaće mašine, te hranu za javne kuhinje.

Pomoć je dostavljena i za Grad Goražde u sklopu koje je podijeljeno 33 paketa za porodice koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, a koje do sada nisu bile obuhvaćene nijednom vrstom pomoći. Radi se o višečlanim porodicama koje uglavnom žive u kolektivnim centrima čije je materijalno stanje još više pogoršano COVID-19. Paketi su dodjeljeni i za povratničke porodice koje žive na području opština Višegrad i Novo Goražde, a koje su se obratile za pomoć Gradskoj upravi Grada Goražda.

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za izgradnju mira i povjerenja među građanima koji provodi organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima u 75 lokalnih zajednica. Nastojeći pružiti podršku kada je najpotrebnija, dio sredstava ovog projekta preusmjeren je za pomoć koja je pripremljena u dogovoru sa predstavnicima lokalnih zajednica.

Paketi pomoći za lokalne zajednice kreirani su na osnovu njihovih potreba i zahtjeva. Kako pojašnjavaju u projektu PRO-Budućnost, uputili su pozive u 75 općina u kojima djeluju i u najkraćem roku javile su im se 53 sa zahtjevima za onim što im je najpotrebnije.  Budući da im je ostalo još sredstava, nadaju se da će u narednom periodu moći pružiti potrebnu podršku i preostalim zajednicama u kojima djeluju.