PREMIJER F BIH NERMIN NIKŠIČ U RADNOJ POSJETI GRADU GORAŽDU

Gosti Grada Goražda danas su bili premijer Vlade F BiH Nermin Nikšić i Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić sa saradnicima. U okviru protokola sa gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem, posjetili su firmu Unis Ginex dd, također, posjećeno je i položeno cvijeće na spomen obilježju ubijenoj djeci u Goraždu 1992.-1995., nakon čega je održan sastanak u Gradskoj upravi Grada Goražda.

Prilikom posjete privrednom društvu Ginex dd, održan je sastanak sa upravom.

„Zadovoljstvo je kad dođete u jednu ovakvu gigant kompaniju, koja je perjanica u svom poslu u svijetu, iz asortimana koje proizvodi. Ginex spada u najveće kompanije u svijetu. Sa novim pogonom i instaliranjem novih mašina, što očekujemo u zadnjem kvartalu ove godine, Ginex će biti najveća fabrika u svijetu. Sa svim tim morate biti zadovoljni, imati zadovoljne radnike sa odličnim platama i uslovima, a posebno me raduje čiinjenica da pored postojećih 800 radnika, trebaju dodatni radnici i nova zapošljavanja. Naravno i modernizacija je nešto što treba ovoj fabrici, ali također moramo voditi računa da ove kompanije poput Ginexa, u kojima je većinski vlasnik država, ne mogu da vode računa samo o profitu, nego i o socijalnom aspektu, što prije svega podrazumijeva zapošljavanje lokalnog stanovništva. Želim iskoristiti priliku da čestitam upravi koja trenutno vodi Ginex na ostvarenim rezultatima. Već u avgustu se očekuje povećanje obima proizvodnje, u odnosu na 2023, koja je bila rekordna godina.

Danas malo razgovarali i o raspodjeli dobiti za posljednje tri godine, gdje će Vlada FBiH kao većinski vlasnik dati podršku da 50 % tih sredstava ide u kapital odnosno povećanje vrijednosti firme, kako bi se dalje nastavilo sa investicijama i razvojem, vodeći računa i o radnicima, ali i o tome da se jedan dio sredstava od dobiti odvoji za donacije na području Grada Goražda. Smatram da Ginex kao društveno odgovorna kompanija treba da vodi računa i o sportskim kolektivima i sportu u Goraždu. Znamo da je Goražde, već odavno etiketirano kao grad rukometa, ali naravno i drugih sportova, također treba podržati kulturu jer sve to zaslužuju građani Goražda. Sa ovakvim Ginexom, Goražde ima perspektivu, a Vlada F BiH će biti na raspolaganju., izjavio je za medije premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić“

„Čast i zadovoljstvo mi je da su Vlada Federacije BiH, na čelu sa premijerom Nikšićem, ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, upravom, sindikatom i gradonačelnikom Goražda, poslali jasnu poruku o značaju Ginex-a. Konačno u novom periodu slijedi raspodjela dobiti, a planirana je i press konferencija sa Vladom Federacije, koja ima za cilj obavijestiti javnost, sportske kolektive i klubove o raspodjeli dobiti. Vlada Federacije na čelu sa Nerminom Nikšićem, direktoricom Ginex-a i cjelokupnom upravom ide u realizaciju projekata prije svega od značaja za razvoj Ginexa, stvaranja još boljih uslova za radnike, koji su skoro pa savršeni i podršku lokalnoj sredini, Gradu Goražde, što nas posebno raduje. Nakon toliko godina, došao je jedan historijski početak za razvoj ne samo Ginexa nego i Grada Goražde, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Goražda Ernest Imamović“

“Danas smo u posjeti firmi Unis Ginex Goražde, sa razlogom da osvjedočimo da ono što smo dogovorili kao resorno ministarstvo i Vlada F BiH prema novoj upravi, da se dosljedno i primjenjuje. Tražili smo povećanje obima proizvodnje kroz povećane kapacitete, što će uslijediti u narednom periodu, čak i za 100 posto. Zatraženo je povećanje broja radnika, odobreno je 133 i već zaposleno u Unis Ginexu. Kao resorno ministarstvo tražili smo bolju koordinaciju sa svim ostalim preduzećima namjenske industrije, što Ginex poštuje i uvažav, te smatramo da je to jedan od bitnijih ciljeva u narednom periodu. Modernizacija proizvodnog pogona je također jedna od smjernica, a što je u toku. Iz tog razloga ovo ministrarstvo želi iskazati zahvalnost i podršku upravi Ginexa i čestitati na svemu onom što je urađeno od početka njihovog mandata do danas, rekao je u izjavi za medije Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

“Razgovaralo se o poslovanju privrednog društva Unis Ginex dd Goražde. Za naše privredno duštvo 2023 godina bila je rekordna u ostvarenoj dobiti. Međutim, moram istaći da je nova uprava krenula veoma ambiciozno i sa planom poslovanja za 2024.godinu, proizvodnja i prodaja se odvija prema predviđenoj dinamici i planu, tako da očekujemo da ćemo već u avgustu ove godine premašiti famoznu 2023 godinu u pogledu dobiti. To nam ostavlja dovoljno prostora da možemo nastaviti sa investicionim ulaganjima, zapošljavanjem novih radnika i proširenjem proizvodnih kapaciteta, izjavila je za medije direktorica privrednog duštva Unis Ginex dd Dženana Turković ‘

Nakon sastanka u Unis Ginexu, održan je sastanak u Gradskoj upravi Goražde. Na sastanku je između ostalog razgovarano o bitnim projektima i prioritetima Grada Goražda, a obećan je nastavak podrške Vlade F BiH Gradu Goraždu i njegovim građanima.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović zahvalio se Vladi Federacije BiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, na dosadašnjoj podršci Vlade Federacije BiH projektima od značaja za Grad Goražde.