POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU DRUGE ZGRADE U OKVIRU PROJEKTA CEB II

U naselju Rasadnik danas je organizovana svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju zgrade socijalnog stanovanja kojoj su prisustvovali pored gradonačelnika dr.sci. Muhameda Ramovića i premijerke BPK-a Aide Obuće, ministri u Vladi BPK-a Goražde, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić sa saradnicima, te drugi zvaničnici i gosti.

Riječ je o projektu izgradnje druge zgrade na području grada Goražda u okviru Projekta CEB II ”Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja”. Izvođač radova je firma GP Drina Goražde, dok će izgradnjom zgrade biti obezbijeđene 25 stambene jedinice za socijalno ugrožene i raseljene porodice sa područja našeg Grada.

Projektom CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Realizacijom Projekta CEB II zatvoriti će se svi kolektivni centri u RS i oko 76 % kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, planirana je realizacija devet (9) podprojekata u Općinama Pale FBiH, Foča FBiH i Gradu Goraždu. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 17.422.833 KM (kreditno zaduženje u iznosu od 10.576.027 KM i kontribucija Grada i Općina u iznosu od 6.846.805 KM).

Pored ovog podprojekta, na području Federacije BiH u toku je izgradnja osam višestambenih objekata s ukupno 181 stambenom jedinicom.

Na području Federacije BiH, do sada je izgrađena 271 stambena jedinica i sanirano 26 stambenih jedinica, a uskoro se očekuje završetak izgradnje još 62 stambene jedinice u Gradu Zenica.

O važnosti izgradnje zgrade u Rasadniku, te da je Gradska uprava osigurala parcelu, potrebnu dokumentaciju i komunalne priključke za izgradnju pomenute zgrade govorio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije – ”Ja sam danas posebno sretan jer na kraju svoje 12-godišnje karijere na čelu Geada Goražda, što su upravo ovih dana započeti ovi veliki projekti i što se privode kraju gašenje kolektivnih centara. Jedno veliko hvala Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH,  svim ministrima, Federalnom ministarstvu za raseljena lica, zaista sa svima smo imali dobru saradnju, kao i svim međunarodnim organizacijama. Goražde je imalo 7 kolektivnih centara, sada su nam ostala još 4 i sa ovim zgradama to gasimo, tj. Barake u ul. Salih bega Kuljuha, zatim Balkan 1, Belvedere i Splavište, tako sa ove 4 zgrade definitivno računam da ćemo u 2021. do početka 2022. i definitivno ugasiti ove kolektivne centre. Zatim su ovdje dva projekta vrlo važna, utopljavanje zgrada u Titovoj ulici i Balkan 2, gdje nećemo iseljavati naše građane već će se vršiti adaptacija. Uporedo sa ovim radimo još dvije zgrade ovih dana, a to su zgrade socijalnog stanovanja tako da će Goražde pored 5 zgrada koje smo ranije izgradili sa ovih 6 definitivno sve te probleme rješiti. Jako mi je drago da će u narednoj godini naši građani dobiti ključeve da ćemo ih usrećiti nakon toliko godina.”

Da su ovi projekti značajni za Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH naglasio je ministar Edin Ramić – ”Kada je u pitanju BPK Goražde mi ovdje imamo devet različitih projekata koje realiziramo u okviru implementacije projekta CEB 2. Jedan od projekata jest u općini Pale-Prača, drugi u Foča-Ustikolina, ostali projekti su ovdje u Gradu Goražde. Riječ je o sanaciji i izgradnji stambenih objekata, i saniranju 30 stanova na ovom području, ranije smo započeli i završili izgradnju objekata. Danas smo na ovoj lokaciji Rasadnik položili kamen temeljac za izgradnju jedne stambene zgrade, planirana je još jedna pored ove. Razlog zašto i tu drugu nismo u prilici započeti jesu enormno visoko cijene koje su nam dali dobavljači tako da su ti tenderi poništeni, biće ponovo raspisani i nadamo se vrlo brzo da će biti realizirani. Tako ćemo mi u projektnom periodu, dakle naredne dvije godine, nadam se uspjeti završiti sve projekte koje smo započeli i zatvoriti sve kolektivne centre na području F BiH.

Dakle ovdje smo na području grada Goražda imali intezivnu i kvalitetnu saradnju sa gradonačelnikom Ramovićem koja je rezultirala značajnim projektima, raduje me da smo i danas ovdje u situaciji da započnemo jedan ovako značajan projekat za Grad Goražde. Ovo su lijepe lokacije, lijepi objekti koji su kvalitetno građeni i doprinijet će konačno jednom kvalitetnom životu ljudi koji su već dugi niz godina u kolektivnim centrima, koji žive u neuslovnim objektima i nadam se da ćemo završetkom tih objekata biti u prilici da i druge projekte realiziramo, a koji se tiču prije svega održivosti i zapošljavanja stanovnika, a naša ukupna ulaganja za ovaj Kanton su negdje oko 10. 500 000,00 KM, ostalo je učešće lokalnih vlasti kroz davanje potrebnih dozvola, lokacija itd. Rok za zatvaranje svih kolektivnih centara u F BiH je 2022., ali realno postoje problemi koji su izazvani pandemijom, druga vrsta je nedostatak radne snage u građevinskom sektoru koji rezultira time da građevinci imaju priilično posla, a za ovakve poslove određuju enormno velike cijene koje probijaju predviđene cijene koštanja ovakvog objekta i na taj način usporavaju realizaciju tih projekata.”

Svoju radost danas nije krio ni Zahid Kadrić dugogodišnji korisnik kolektivnih centara – ”Prije svega želio bih da pozdravim gosp. gradonačelnika dr.sci. Muhameda Ramovića i da mu se zahvalim, također premijerku Aidu Obuću i ministra gosp. Ramića da im se ovom prilikom zahvalim puno. Ja preko 30 godina živim u kolektivnom centru. Bio sam u Podhranjenu, sad sam trenutno na Belvederu. Ovo je neopisiv trenutak. Danas je prvi dan zime ali ja mislim da će mi bez obzira koliko će ova zima biti hladna biti toplije kad se nadam da ću aBd uskoro useliti u ovu zgradu. Meni lično ovo znači puno, a vjerujem i ostalima, nakon toliko godina življenja po kolektivnim centrima zaista ne mogu to opisati. Živim sa suprugom, sinom, snahom i dvoje unučadi u prostoru od 30 m2. Hvala ljudima pa je i to bilo. Jedva čekam da dođe taj dan da se uselimo u novu zgradu.’’

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI