POČINJE IZGRADNJA JOŠ JEDNE ZGRADE U GORAŽDU U SKLOPU CEB II PROJEKTA

U naselju Splavište od sutra počinju radovi na izgradnji nove stambene zgrade sa 24 stambene jedinice koja se gradi u sklopu državnog projekta CEB II ”Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja” koji se implementira na teritoriji cijele BiH. Do sada su izgrađene  tri zgrade, dvije u naselju Rasadnik i jedna u ul. Salih Bega Kuljuha.

Nova zgrada na Splavištu biće rađena po uzoru na prethodne zgrade a imat će 24 stambene jedinice. Izvođač radova bit će GPD Drina. Tim povodom danas je u zgradi Gradske uprave upriličen sastanak sa izvođačem radova, nadzorom i predstavnicima Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice koje je implementator projekta.

Nakon sastanka izvršen je obilazak terena i uvođenje izvođača u posao a radovi počinju već od sutra.

Projektom CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Realizacijom Projekta CEB II zatvoriti će se svi kolektivni centri u RS i oko 76 % kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine. Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, planirana je realizacija devet (9) podprojekata u Općinama Pale FBiH, Foča FBiH i Gradu Goraždu. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 17.422.833 KM (kreditno zaduženje u iznosu od 10.576.027 KM i kontribucija Grada i Općina u iznosu od 6.846.805 KM).

Pored ovog podprojekta, na području Federacije BiH u toku je izgradnja osam višestambenih objekata s ukupno 181 stambenom jedinicom.

Na području Federacije BiH, do sada je izgrađena 271 stambena jedinica i sanirano 26 stambenih jedinica, a uskoro se očekuje završetak izgradnje još 62 stambene jedinice u Gradu Zenica.