POČEO PROGRAM OBILJEŽAVANJA MANIFESTACIJE „DANI OTPORA“

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na šehidskom mezarju „Kolijevke” i Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995., danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“.

4. (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i 5 minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine. Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga se ova Manifestacija organizuje u znak sjećanja na 04. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda – bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda. Iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Među delegacijama i zvaničnicima, cvijeće na spomen obilježje šehidskom mezarju „Kolijevke” i spomen obilježju ubijenoj djeci položila je i delegacija Grada Goražda na čelu sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem.

Zbog situacije izazvane pandemijom Korona virusa (COVID 19), programske aktivnosti su i ove godine reducirane, te će tako od večeras do petka u sklopu programa RTVBPK biti prikazane emisije posvećene Danima otpora.

U petak 07. maja u džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Goražde biće proučena sura Jasin svim šehidima i poginulim borcima, dok će se 13. – 17. maja u organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca i Koordinacije udruženja boraca održati manifestacija ”Zaimov do, da se pamti 2021.” i Dan 1. Drinske brigade.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI
COVID-19
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NA PODRUČJU BPK GORAŽDE
Osvježeno: 11.05.2021
IZVOR: Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde
AKTIVNIH SLUČAJEVA
OPORAVLJENIH
UMRLIH
37
1963
81
(+6)
(+6)
(+1)