POČEO PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA NEZAVISNOSTI BIH

Nizom prigodnih sadržaja i ove godine na području grada Goražda i BPK-a obilježit će se jedan od najznačajnijih praznika 01. mart – Dan nezavisnosti BiH.

Prvog marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su se na Referendumu opredjelili za nezavisnost naše države. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Toga dana, 1992. godine, 64 posto građana Bosne i Hercegovine potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje ”da li ste za to da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.”

Program je zvanično otpočeo jučer posjetom izložbi „Stećci u BPK-a Goražde“ u Gradskoj art galeriji Goražde koju je priredila Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Goražde, čiji je autor historičar Eldin Baljević. Izložbom se nastoji kako je istaknuto skrenuti pažnja na bogato kulturno-historijsko naslijeđe Gornje-drinske regije, ali istovremeno i na stanje spomenika, među kojima i onih koji su pod zaštitom UNESCO-a. Prema riječima autora, na izložbi su predstavljene fotografije nastale u osam nekropola stećaka u BPK Goražde i one su odraz ljepote srednjovjekovnog nadgrobnog spomenika, ali i realnog stanja u kojem se oni nalaze.

Nakon izložbe u večernjim satima u Maloj sali Centra za kulturu održana je Javna tribina povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika, na kojoj je kao gost književnik na ovu temu govorio Hadžem Hajdarević.

Program je nastavljen danas učenjem hatma dove šehidima u svim džamijama na području Muftijstva goraždanskog i području BPK-a Goražde.

U sklopu Programa sutra će se održati tradicionalni 25. zimski pohod „Grebak -put života”, zatim u organizaciji ŽRK „Goražde“ Goražde za nedjelju je planiran 2. međunarodni rukometni turnir „1. mart Goražde 2022.“, dok će se u ponedjeljak u svim školama na području BPK-a Goražde održati historijski čas, a u 18h u Maloj sali Centra za kulturu promocija knjige „Srebrenica, zaboravljeno obećanje, autora Ćamila Durakovića.

Centralni dio programskih sadržaja obilježavanja 01. marta – Dana nezavisnosti BiH u našem Gradu održaće se u utorak 01.03.2022.