POČEO PROGRAM OBILJEŽAVANJA 26. GODIŠNJICE OD POGIBIJE KOMANDANTA 1. DRINSKE BRIGADE ARBIH – ZAIMA IMAMOVIĆA

U znak sjećanja na legendarnog komandanta, rahmetli Zaima Imamovića, u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u  Goraždu  danas je održan treći memorijalni malonogometni turnir koji nosi njegovo ime.

Povodom 26. godišnjice od pogibije Zaima Imamovića, turnir su organizirali Ministarstvo za boračka pitanja BPK-a Goražde i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan“ BPK Goražde, a na turniru su uzeli učešće FK Goražde, FK Azot, FK Kolina, FK Jahorina, te u revijalnom dijelu ekipe MUP-a BPK-a i IBOG-a.

Zaim Imamović rođen je u selu Poratak kod Ilovače. JNA je napustio u činu kapetana prve klase. U maju 1992. godine u mjestu Posestra osnovao je Prvu drinsku brigadu čiji je bio komandant. U borbama je četiri puta ranjavan, a posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan”. Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine u 34-oj godini života na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede – lokalitet Treskavice. Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH, veliki čovjek, patriota, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata, poginuo je od gelera. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja, spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

Presudnu odbranu Goražda organizirao je u rejonu Preljuće, dijelu Zebine šume, na lijevoj obali Drine. Ta linija od Osanice do Stoca i Orahovica postaće najsigurnija utvrda oko Goražda, jedina borbena linija koju neprijatelji nikada nisu pomjerili. Već 1992. godine, na tom dijelu ratišta, formirana je proslavljena Prva drinska brigada, sa pet bataljona, na čijem čelu je bio rahmetli Zaim Imamović. Redale su se bitke i njegove pobjede: na releju Zebina šuma, Stogu, Crnom vrhu, Jabučkom sedlu, Trovrhu. Redale su se bitke, ali i Zaimova ranjavanja. Samo dan-dva ranije, bio je ranjen po šesti put. Nije čekao da se oporavi. Naprosto, ukrao se svojim pratiocima i doktoru Muratu Đuderiji i otišao na prvu liniju, među svoje borce, s kojima se uvijek i najbolje osjećao. Nije dočekao da uživa u slobodi, za koju se dugo i požrtvovano borio. Smrt je bila brža od želje da stigne do Drine. Ostala je uspomena na velikog komandanta i heroja, komandanta brigade bosanske Armije, rahmetli Zaima Imamovića.

U sklopu programa obilježavanja 26. godišnjice od pogibije komandanta 1. Drinske brigade ARBIH – Zaima Imamovića za sutra je u multimeduijalnoj sali kompleksa mezarja Kovači u Sarajevu planiran Okrugli sto na temu ”Ratni zločini i procesuiranje u BiH”, dok će se u subotu položiti cvijeće i proučiti fatiha na mezaru u haremu Alipašine džamije i na spomen obilježju Dujmovska brda.

POHVALE I KRITIKE
NA RAD GRADSKIH SLUŽBI