POČELE PRIPREME ZA ORGANIZACIJU XVII KNJIŽEVNO-KULTURNE MANIFESTACIJE ‘’DANI ISAKA SAMOKOVLIJE-SUNCE NAD DRINOM’’ GORAŽDE-SARAJEVO-FOJNICA 2021.

U prostorijama javne ustanove Centar za kulturu Goražde danas je održan prvi konstituirajući sastanak Organizacionog odbora XVII književno-kulturne manifestacije ‘’Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom’’ Goražde-Sarajevo-Fojnica 2021.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji posvećenoj čuvenom bh književniku,rođenom u Goraždu u  kojem je dugi niz godina radio i djelovao.

Sastanak je otvorio i dao uvodnu riječ dr.sci. Sanid Zirak, pomoćnik Gradonačelnika Goražde, ujedno i zamjenik predsjednika Organizacionog odbora ove manifestacije.

Na današnjem sastanku imenovani su članovi Organizacionog odbora, nakon čega je uslijedlio usvajanje programa pomenute manifestacije.

Kako je rečeno ova manifestacija će se organizovati u skladu sa epidemiološkim mjerama uslijed situacije zbog pandemije koronavirusom, te će se neki od sadržaja odvijati  putem interneta, kao što je online predavanje o liku i dijelu Isaka Samokovlije. Delegacije će svakako položiti cvijeće na spomen bistu ispred JU Dom zdravlja ‘’Dr. Isak Samokovlija’’ Goražde,  kao i do sada biće i raspisan konkurs za najbolje literarne i likovne radove učenika,a održat će se i tradicionalni ‘’Kviz znanja’’.

Na današnjem sastanku Eli Tauber predstavnik Jevrejske zajednice u BiH dao je prijedlog da se donese Odluka o štampanju posebne edicije literarnih radova, povodom 20 jubilarne manifestacije.